Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Satanské verše aneb mýty a pravda o satanu

S hřibem satanem je to jako s lysohlávkami. Každý o něm slyšel, ale jen málokdo jej na vlastní oči viděl. Satan a mýty o něm mě provázejí už celá léta (aby nedošlo k nedorozumění - mám na mysli skutečně jen ten hřib). Kdysi dávno mě překvapil jeden kolega, který ve smrkovém houští našel pěkného „praváka“ (hřib smrkový). Jenomže hned jak jej utrhl, pojal podezření, že je to satan. Inu, za každým rohem čekej ďábla… Jak to tedy se satanem vlastně je? A co s ním mají společného satanisti?

Hřib satan (Boletus satanas).Jan Borovička

Je zajímavé, že existenci satana a nebezpečí z něho vyplývající si často uvědomují lidé, kteří houby sbírají v oblastech, kde při nejlepší vůli satan nemůže vyrůst. Je to totiž houba, která roste na půdách bohatých na vápno v teplých oblastech naší země (např. okolí Prahy, Polabí). To ovšem nechápou houbaři např. ve středním Posázaví, kteří za satana někdy považují (když pomineme blouznivce pochybujícími nad smrkovými hřiby) třeba jedlé koloděje či kováře. V rámci mykologické osvěty bych měl tento mýtus začít rozvracet, ale nějak mi vyhovuje, že plodnice v lese za chatou zůstávají bez povšimnutí…

Jako satan je běžně označován i tzv. hořčák (hřib žlučník), což je úplný nesmysl, nemá s ním nic společného – snad jen to, že se také nedá jíst (protože je hořký jako chinin). Jestli je hořký satan, opravdu netuším. Už malý polknutý kousek satana totiž dokáže vyvolat několikahodinový šavlový tanec (a moje zapálení pro vědu má své hranice). Takže kdyby to někdo zkusil, dejte vědět, jaké to bylo!

Satan straší snad ve všech našich lesích. Zdá se proto téměř neuvěřitelné, že lidé, kteří houby sbírají právě na místech, kde se satan vyskytuje, na potenciální nebezpečí této jedovaté houby nikterak nedají. V pražské Chuchli plodnice satanů přežívají jen krátkou dobu – všechny jsou bez milosti sebrány (a sežrány). Je to přece hřib, ne? V Polabí se satani také sbírají celkem běžně. Když jsem se jednoho takového houbaře ptal na zdravotní potíže po konzumaci tohoto (skutečně ďábelského) pokrmu, zamyslel se, a pak připustil, že jedné paní bylo teď o víkendu po jídle opravdu špatně. Nicméně nikdo si tento stav nedal do spojitosti s houbami – to by přece bylo špatně všem, ne?

Termolabilní jedovaté látky v satanech tak způsobují čas od času problémy citlivějším jedincům anebo tomu, kdo houbu nedostatečně tepelně upraví. Osobně mě satan, byť by byl dokonale uvařený, k jídlu vůbec neláká – nepříjemně páchne po hnijícím zelí. Neznalým houbařům však tento pach, jak se zdá, přebije pěkný pohled na hřib. Kromě toho je satan vzácná houba uvedená v Červeném seznamu ohrožených druhů. Nedělám si však iluze, že by právě to mohlo přispět k tomu, aby ho houbaři v našich lesích ušetřili. Třebas satan – je to přece jenom také hřib...

------------------------------------------------------------------------------

Vysvětlující poznámky:

1/ Hřib satan je jedovatá houba, dokonalou tepelnou úpravou se však jedovatost dá zcela odstranit. Syrový je prudce jedovatý (ale ne smrtelně), problémy způsobují i plodnice nedostatečně tepelně upravené.

2/ Hřib satan je poměrně vzácný. Poznáte jej podle bílého klobouku (viz foto) a červeného až žlutého třeně se síťkou. Existují ale i jiné podobné vzácné hřiby.

3/ Nepleťte si satan s kovářem, kolodějem, kříštěm ani s hořčákem (hřib žlučový). Jejich popis najdete v každém atlase hub.

4/ A abych odpověděl na řečnickou otázku z úvodního odstavce: Houbař pojídající satany nemusí být nutně satanista. Ale nevylučuje se to : )

Autor: Jan Borovička | středa 5.9.2007 9:31 | karma článku: 30,86 | přečteno: 6657x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1930x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3073x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. dubna 2024  19:17

Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.