Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se zachoval jako srab - a neměl na vybranou

Tedy pokud jsem chtěl zůstat živý a zdravý. Je to pár týdnů, co jsem jel večer autobusem domů. Na jedné zastávce nastoupili do autobusu dva zlití hololebí občané, hlasitě se spolu bavili a dávali širokému okolí najevo své mizerné IQ. Nezůstali však jen u rozhovoru. Brzy se pustili do jednoho cestujícího, který, byť byl lehce ošuntělý, stál skromně vzadu u dveří a smutně hleděl do podlahy. Oba hololebí občané se do něj pustili: „Ty zasraná socko, co si to dovoluješ, vlízt mezi lidi?“ Chlapík na to nereagoval, a stále hleděl do podlahy. Jeden hololebec pak začal vyhrožovat, že ho z autobusu vyhodí. Koukal jsem po lidech kolem – nikdo se toho ubožáka nezastal. Věděl jsem, že bych měl vstát, a říct oběma: "Vy šmejdi, koukejte zavřít hubu. Jediný, na co máte nárok, je dojet, kam potřebujete - pokud vůbec máte lístek, a to je tak všechno! Žádnej z vás nebude rozhodovat o tom, kdo má právo jet autobusem!" Jenomže jsem to neudělal. Žijeme totiž v zemi, která – proč?! – chrání gaunery a poctivé a slušné lidi terorizuje.

Mám na mysli zákonné předpisy pojednávající o tzv. přiměřené obraně. Tak třeba: Nějaký občan byl před časem na ulici napaden několikanásobným recidivistou a dovolil si bránit se kapesním nožem. Po dlouhých peripetiích byl osvobozen - nicméně podle státního zástupce nebyla jeho obrana přiměřená útoku. Jistě, každý gauner vám popíše předem, že vám jenom vezme peněženku, vyrazí zuby, vypíchne oko, znásilní vás, zlomí vám páteř nebo vám rovnou zakroutí krkem. Podle toho si můžete vybrat, jak vhodně zvolit obranu – zda kousat, kopat, škrábat, bodat, střílet… Nebo jak si to ti tam nahoře představují?!

Absurdní příklad: Představte si, že máte možnost bránit se jediným způsobem. Stisknutím tlačítka agresora, který vás v noci bezdůvodně napadl na ulici, zabijete. Víte předem, že vám "jen": A) vyrazí přední zuby a ukradne fotoaparát za 35 000 Kč, který potřebujete, a na který jste dva roky šetřil/šetřila B) poraní páteř a udělá z vás invalidu C) poraní vám oči s trvalými následky D) zabije vás. Kdy byste stiskli tlačítko? A kdy by ho stiskl pan státní zástupce? A co kdyby nešlo o něj, ale o jeho dceru?

Debata o "přiměřené obraně" se netýká jen obrany vlastního života nebo zdraví. Jistý umělec se před lety zachoval jako hrdina a pomohl bližnímu v nouzi. Zabil při tom hitlerovce a byl za to dlouho souzen (nakonec byl osvobozen). Místo aby mu rovnou dali vyznamenání za hrdinný čin a občanskou statečnost, zostouzel ho náš stát kecy o přiměřenosti. Generál Patton se jistě obrací v hrobě! Víme přece, co holebé hordy provádějí. Okovanou botou vás nakopu do hlavy! Že vás můžou zabít - co na tom? Třeba vás jenom poraní... Bránit se můžete leda botami, to je přiměřené, ne? Bota proti botě! Že nosíte přes léto žabky? Vaše chyba! Je otřesné, že podobné absurdní názory nejsou u zástupců „práva a spravedlnosti“ výjimkou.

Tato myšlenková schémata však neplatí pro všechny případy. Představte si, že po Vinohradské třídě v Praze jede otevřená limuzína a z ní kyne davům prezident Bush. Vy se, jako každé ráno, vykloníte z okna bytu, pobrukujete si nejnovější iránskou dechovku a držíte v ruce nenabitou plynovou pistoli. Pravděpodobně vás okamžitě, bez výčitek a hlavně legálně odstřelí. Z toho plyne: papaláši v limuzínách jsou víc, než vy – slušní lidé! Mají nárok na speciální zacházení! Vy se však bránit nesmíte! Nebo se o to můžete pokusit, ale budete nejspíš pykat! Pravicové strany (jmenovitě ODS) mají plnou hubu keců o osobní svobodě, zodpovědnosti občana za svůj život (blablabla), ale těmto nehorázným nespravedlnostem přihlížejí bez námitek – voda na levičácké mlýny…

Jak by to tedy mělo být? Je na riziku útočníka, zda narazí na člověka, který je ochoten a schopen se bránit. Agresor musí vědět dopředu, že pokud překročí zákonné meze, může zemřít. A ten, kdo je napaden, nebo chce bránit svého bližního, musí mít jistotu, že stát bude stát za ním a ne proti němu.

 

Aha, já jsem začal tím autobusem... Jak to dopadlo? Mlčel jsem jako ostatní. Co zmůžu proti dvěma surovým vygumovaným hovadům? Na další zastávce jsem měl vystupovat. Ti dva by nepochybně vystoupili se mnou, aby mi ukázali, zač je toho loket. Mohl bych se bránit... Ale to by mi museli říct předem, co mi provedou. Jestli mě jenom zmlátí anebo rovnou prokopnou hlavu… Celou dobu jsem se v tom autobuse styděl! Za zemi, ve které žiji, a která mě dostala do takovéto situace. Za rádoby demokratický systém, který gaunery chrání a slušné terorizuje. Který neměří všem stejně, ale každému různě - podle toho, kolik vydělává a jaké má politické postavení.

Takže si nezapomeňte opakovat: přiiiiiměřeně... ppřiiiiiměřeně... přiiiiiměřeně... přiiiiiměřeně... přiiiiiměřeně...přiiiiiměřeně... přiiiiiměřeně... přiiiiiměřeně... přiiiiiměřeně... přiiiiiměřeně...

 

Autor: Jan Borovička | čtvrtek 6.9.2007 10:05 | karma článku: 36,98 | přečteno: 3882x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.