Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nevíra v Boha nerovná se ateizmus

Občas to médii prolétne jako švihnutí bičem – ateistické Čechy! „Jak se Vám líbí v ateistických Čechách?“, ptají se zahraničních hostů novináři. Podle hlasatele ČRO1 -Radiožurnálu jsme zas „tradičně ateistický národ“. A někdy se v tomto duchu nese i nevyslovené morální odsouzení – jako bychom byli nějaká lůza Evropy...! O tom ale psát nebudu. Spíš mě zaráží dělení společnosti na "věřící" a "ateisty". Vždyť je to nesmysl.

Church of the Flying Spaghetti Monsterwww.venganza.org

Pátral jsem chvíli po internetu, zda v tomto směru existuje nějaký výzkum veřejného mínění. A skutečně – našel jsem údaje o průzkumu agentury STEM. Otázka, kterou agentura lidem položila („Věříte v Boha?“), je však naprosto nesmyslná a odpověď na ni nemůže vůbec vystihnout skutečný stav věci. Svědčí to o značné míře diletantství. Závěry takového průzkumu v konečném důsledku matou veřejnost! Společnost se totiž nedělí na ateisty a věřící, ale (přinejmenším) na ateisty, věřící a agnostiky.


Pojďme se na to podívat:


1/ Skupina věřících je celkem jasně definovaná – jde o lidi, kteří věří v Boha, Bohyni, Bohy nebo Bohyně (ať už je to cokoli; dále jen „Bůh“), obvykle se hlásí k různým církvím (či jiným sektám) a praktikují různé rituály. Podrobnější pohled na tuto skupinu by zřejmě vedl ještě k nějakému dalšímu vnitřnímu členění. Pozoruhodné je, že řada věřících je naprosto přesvědčená o své jediné pravdě a vůbec nepřipouští, že by svět mohl vypadat jinak, než jak vypráví jejich učení. Z racionálního pohledu je to velice zábavné (nebo smutné), protože je jasné, že všichni najednou mít pravdu nemohou, takže je jisté, že na této planetě existují milióny bláznů žijících v bludu…


2/ Ateisté jsou lidé, kteří popírají Boží existenci. Jde tedy o jistou formu víry – nemohou nijak dokázat, že Bůh neexistuje (ať už je to cokoli), ale věří, že není. V principu je téměř totéž věřit v Boha, anebo Boha popírat. S ateizmem však v žádném případě nelze spojovat např. odpor k církvím (organizované formě víry), anebo odpor ke klerikalismu (totalitní ideologii, která je charakterizována prosazováním náboženských principů v politice a veřejném životě, a tedy terorem zaměřeným proti ateistům, agnostikům a lidem jiného vyznání).




3/ Poslední skupinou jsou agnostici. Je zajímavé, že o nich se v médiích vůbec nemluví a ve školách (a že jsem do nich chodil dlouho) jsem se o nich také nedozvěděl. V současné chvíli se považuji za agnostika, tak se to pokusím vysvětlit:
Agnosticismus je názorový směr (životní filosofie), který nepopírá možnost existence Boha, ale zároveň o ní není přesvědčen. Na otázku „věříte v Boha?“ agnostik odpoví, že NE – stejně jako ateista. Není však ateista, a netvrdí tedy, že Bůh neexistuje. Jedná se o nejracionálnější (nikoli nejsprávnější, protože to nevíme) "pohled na věc". Někteří agnostici dokonce tvrdí, že Boží existenci nelze žádným způsobem dokázat. To je zábavné – představte si, že by se jednoho dne otevřelo nebe a zjevila se nějaká bytost, která by o sobě prohlásila, že je Bůh. Zarytý agnostik by tvrdil, že o tom není přesvědčen. No považte – co když si jenom nějaký vyspělý vesmírný cestovatel dělá srandu z těch blbečků na modré (nikoli zelené) planetě! : )




Byl bych velmi rád, kdyby se STEM v příštím „výzkumu“ zaměřil i na agnostiky a my se konečně dozvěděli, jak to u nás v České republice doopravdy je.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




PS: Podotýkám, že jsem přírodovědec, takže se omlouvám humanitně vzdělanějším čtenářům, pokud jsem snad neuvedl vše zcela přesně. Ale jako populární text by to mohlo být v pořádku...


Odkaz na interpretaci výzkumu STEMU:

http://www.novinky.cz/domaci/v-boha-neveri-temer-polovina-cechu--potvrdil-pruzkum_111081_vfetv.html

Zajímavé odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Agnosticism

http://sweb.cz/holbachia/texty/jine/uvod.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster

V perexu použitá fotografie: Thomas Henry Huxley (1825-1895) byl anglický lékař a biolog, zastánce Darwinovy evoluční teorie. Jako první v roce 1869 pojmenoval agnosticismus, jehož byl také zastáncem. Je držitelem Darwinovy i Linného medaile. Zdroj: www.wikipedia.cz

Autor: Jan Borovička | čtvrtek 25.10.2007 9:40 | karma článku: 35,49 | přečteno: 5797x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.