Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nobelova cena za ekonomii je podvod

Nobelova cena za ekonomii je jednou z četných mystifikací, které přineslo 20. století. Žádná taková cena totiž neexistuje – je to jenom parazitování na dobrém jméně přírodovědce, vynálezce a mecenáše Alfreda Nobela.

Alfred Nobel (1833-1896)Wikipedia

Ocenění si může vymyslet a udělovat každý, jenže záleží na mnoha faktorech, jak ta či ona cena vejde do povědomí veřejnosti. Ve vědecké komunitě existuje cen celá řada, prakticky každá vědecká společnost uděluje nějakou formu vlastního ocenění (např. medaili), která sice může být v daném oboru velmi prestižní, veřejnosti je však zcela neznámá. Výjimku představuje tzv. Nobelova cena, která se v průběhu let stala světoznámým a nejprestižnějším oceněním, jakého může vědec nebo umělec dosáhnout.

Ocenění vzniklo na základě idey švédského přírodovědce Alfreda Nobela, který díky svým vynálezům (např. dynamitu) nashromáždil velké bohatství. Ve své závěti Nobel rozhodl, že každoročně bude udělována cena za významné vědecké objevy z těchto oborů: fyzika, chemie, fyziologie a medicína; a dále za literární tvorbu a zásluhy o mír ve světě. Finanční odměna spojená s cenou je vyplácena z peněz Nobelova fondu, který spravuje Královská švédská akademie věd.

Poznámka: Nobel se zachoval jako pravý mecenáš – u nás bych v této souvislosti zmínil Josefa Hlávku (1831-1908), který podobně jako Nobel poskytl svůj majetek ve prospěch kultury a vzdělanosti českého národa. O takových velikánech ducha si v dnešním prostředí Česka můžeme, bohužel, nechat jen zdát.

Všimněte si, že Nobel rozhodl, v jakých oborech bude cena udělována. To je prostě fakt, se kterým je třeba se smířit. Z toho například vyplývá, že některé vědecké objevy, které naprosto zásadním způsobem ovlivnily celosvětovou vědeckou komunitu a chápání našeho světa, zůstaly bez ocenění, resp. bez udělení Nobelovy ceny. Jako příklad bych uvedl teorii deskové tektoniky, která, zjednodušeně řečeno, popisuje dynamický vývoj pohybu litosférických desek na povrchu naší planety. Je zcela logické, že za tento objev zásadního významu Nobelova cena nepadla – za geologii se totiž neuděluje.

Jak je tedy možné, že média nás neustále balamutí o "Nobelově ceně za ekonomii"? Cituji z české Wikipedie: Roku 1968 se Švédská národní banka rozhodla založit Nobelovu cenu za ekonomii, pod názvem Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela. Tuto cenu uděluje švédská Královská akademie věd, ale jelikož není zmíněna v Nobelově závěti, peněžní odměna se nevyplácí z Nobelova fondu, a nejedná se tedy o "Nobelovu cenu". Přesto se uděluje společně s ostatními cenami. V roce 1968 bylo také rozhodnuto, že žádné další ceny "na památku Alfreda Nobela" již zaváděny nebudou.

Rozšíření o tak pofidérní obor, jakým je ekonomie – proč? Nobel se zřejmě točí v hrobě jako vrtule. Nejsem sám, kdo "Nobelovu ceně za ekonomii" považuje za sprosté zneužití Nobelova odkazu. Avšak intenzivní kampaň ze strany médií a privilegovaných ekonomů se natolik ujala, že si lze jen těžko představit, že se podaří tomu učinit přítrž – kdo vlastně dnes ví, že Nobel ekonomy oceňovat nechtěl?

Odkazy:

Nobel descendant slams Economics prize

Nobel Memorial Prize in Economic Sciences (kapitola Controversies and criticisms)

The not so noble Nobel Prize

Autor: Jan Borovička | úterý 2.11.2010 9:09 | karma článku: 39,68 | přečteno: 11266x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3076x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.