Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když je zima slaná

Kolony aut krok, sun, krok, bo silničáři tak jak každý rok, jsou překvapeni velice, že sníh zasypal jim silnice... zpívá Jarek Nohavica. No ale když už silničáři vyjedou, to se teprve začnou dít věci!

Boj se sněhem se už dávno nevede jen radlicí a lopatou – zapojeny jsou i chemické prostředky, po jejichž aplikaci se zasněžené vozovky pokryjí protivnou stříkavou břečkou, kterou vás s rozkoší ohodí každé druhé auto, a po zaschnutí na oblečení pak kromě špíny zůstane i bílá mapa. No jasně, silnice a chodníky se solí...

Čistý led taje při teplotě 0°C, ale solným posypem dochází k jeho tání i při teplotách pod nulou, což je jednoduchý fyzikálně-chemický proces, který znáte ze školy, pokud jste zrovna nechyběli. Podívejte se na tento diagram, který znázorňuje zastoupení jednotlivých fází roztoku soli ve vodě v závislosti na teplotě a koncentraci roztoku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak vidíte, voda obsahující přibližně 23% kuchyňské soli (chloridu sodného, NaCl) je v tekutém stavu ještě při -21°C. K posypu se nejčastěji využívá právě chlorid sodný, i když jen v takovém množství, aby proces fungoval asi do -6°C. Účinnost by šlo pochopitelně zvyšovat, ovšem za cenu vyšších nákladů. Ale i tak na našich silnících přes zimu rozprášíme desítky tisíc tun soli; za běžnou zimní sezónu se na našich dálnicích použije asi kilogram na čtvereční metr!

Chemický boj proti mrazu vymyslela už dávno před námi sama příroda. Proč myslíte, že brambory, které necháte přemrznout, mají sladkou chuť? Hlízy na chlad reagují produkcí cukru, a snižují tak teplotu tuhnutí roztoku uvnitř buněk, čímž brání tvorbě ledových krystalů, které by potrhaly buněčné stěny. A skutečně, takový cukrový posyp by na silnici v principu fungoval stejně, jako ten solný – a náš cukrovarnický průmysl by jistě zajásal – jenže tahle sranda by nás vyšla draho, nemluvě o tom, jak by se na jaře k takovým sladce ulepeným silnicím slétaly vosy.

Alternativy k solení opravdu existují, např. chlorid vápenatý by fungoval i při podstatně nižších teplotách než obyčejná sůl, využít se dá i močovina aj. Plošné nasazení alternativních směsí však v praxi limituje vysoká pořizovací cena a některé dílčí nevýhody (chlorid vápenatý např. poškozuje betonové konstrukce, močovina eutrofizuje prostředí), a tak je jejich použití možné jen ve speciálních případech, např. na letištních plochách.

Bylo by naivní se domnívat, že sůl na silnicích neškodí. Motoristé vědí, že solný roztok je agresivním korozivem, který nedělá dobře podvozkům aut, a neblahý vliv má sůl i na naši obuv. Solení chodníků ve městech dokonce provokuje k demostracím a občanským protestům, protože sůl vadí psům, kterým rozežírá tlapky. Solení silnic ve volné krajině je citelnou zátěží pro životní prostředí – snižuje kvalitu podzemních vod a poškozuje lesní porosty u silnic – proto je v některých chráněných oblastech zakázáno. Nejvíce soli se do okolí vozovek dostává při jarním tání a např. u smrků, které jsou na sůl citlivé, pak dochází k zreznutí jehličí, které během léta opadá, a některé zasažené stromy dokonce odumírají.

No ale všechno zlé je něčemu dobré. Tak třeba slanomilná travina zblochanec oddálený se u nás dříve vyskytovala na přirozených slaniskách, v současnosti je však široce rozšířena na druhotných stanovištích podél cest, které se pravidelně solí.

Zblochanec oddálený (Puccinellia distans) na typickém stanovišti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A platí to i pro houby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Např. pečárka Bernardova (druh žampionu, Agaricus bernardii) byla pro vědu popsána z pobřeží západní Evropy v roce 1878, ale přes velký zájem o výzkum žampionů, který u nás vyvíjel např. mykolog Albert Pilát, u nás nebyla až do 80. let 20. století zaznamenána. No a dnes je to jeden z našich nejhojnějších žampionů, který roste jak v travnatých příkopech podél silnic, tak u chodníků v městských parcích. Je pozoruhodné, jak rychle dokázala tato houba zareagovat na změny půdního chemismu a nastěhovat se k nám. No ale možné je všechno – když to máte rádi slané...

Informační zdroje:

Borovička J. (2007): Poznámky ekologii pečárky Bernardovy – Agaricus bernardii Quél. Mykologický sborník  84 (1): 15-17.


Uhlířová H., Matucha M., Novotný R. (2007): Sůl nad zlato, ale ne v lesních porostech podél silnic. Vesmír 86 (4): 246-248.

Botanická fotogalerie

FYZMATIK píše

Martin Vavřínek: Používané posypové materiály a jejich vliv na životní prostředí

Původní nerozšířená verze článku vyšla jako sloupek (Vědecká lekce) v rubrice Orientace v Lidových novinách 4. února 2012.

Autor: Jan Borovička | pondělí 13.2.2012 9:09 | karma článku: 20,78 | přečteno: 2581x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3076x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.