Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10. 06. 2013 8:08:08
Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?
Lidé společně s dinosaury aneb pravda a zdravý rozum Petra Hájka. James Gurney's Dinosaur Parade, 1989.
Lidé společně s dinosaury aneb pravda a zdravý rozum Petra Hájka. James Gurney's Dinosaur Parade, 1989.

Hovořím o článku Omyly a lži darwinismu, jehož autorem je Vít Běhal, údajně vědecký pracovník. Úvodník k textu psal nejspíš Hájek osobně: „Článek českého vědce z Mikrobiologického ústavu ČSAV, Ing. Vladislava Běhala, DrSc, jednoho z mála těch, kteří se nebojí říkat zjevnou pravdu o darwinistickém nesmyslu i ve vědeckých kruzích (a věru to nemá lehké).“

Silně pochybuji, že pan Běhal uvedený text autorizoval – spíše to vypadá, že ho Hájek stáhl z internetu a svévolně upravil, protože vědecký pracovník MBÚ by nemohl napsat, že „známe 4 typy DNA, které se liší bázemi (adenin, guanin, cytosin, thymin)“. Ve skutečnosti je jenom jedna DNA a tvoří ji řetězec nukleotidů, které mohou obsahovat jednu ze čtyř dusíkatých bází (A, G, C, T); neexistuje ani „ČSAV“.

Spíše než diletantský zásah do textu jsou však zajímavější tvrzení týkající se geologických oborů. Geologie je prý zahlcena množstvím dat, která jsou podvodem, výmyslem, různými nepřesnostmi a je třeba je brát s velkou rezervou. Z článku vyplývá, že prakticky všichni přírodovědci si data o stáří Země, které je v současnosti odhadováno přibližně na 4,6 miliardy let, vymýšlejí, aby podpořili Darwinovu evoluční teorii, a jako perla na závěr září tvrzení, že dinosauři tady žili společně s lidmi jen před několika tisíci lety. (Jak praví klasik: ano, i taková hovada se rodí pod sluncem).

Jakkoli jsou tato tvrzení nekonečně falešná a nesmyslná, je nutné se jimi zabývat. Především ve Spojených státech totiž operuje vlivná lobbistická skupina křesťanských fundamentalistů, kteří zarputile trvají na konceptu tzv. mladé Země stvořené astrální bytostí před 6-10 tisíci lety. Zastánci této představy jsou zastoupeni nejen v nejvyšších patrech politiky, ale i na univerzitách (sic!), přičemž vedou systematickou mystifikační kampaň a snaží se prosadit výuku této „alternativy“ na školách v rámci hodin přírodovědy!

Jak stará je Země?

Otázka stáří matičky Země přírodovědce pronásledovala dlouho a najít správnou odpověď nebylo snadné. Na konci 19. století odhadl lord Kelvin stáří planety přibližně na 20 milionů let. Jeho výpočet byl založen na termálním modelu – uvažoval o postupném chladnutí zemského tělesa. O správnosti svého výsledku byl pevně přesvědčen, protože náhodou odpovídal tehdejším představám o stáří Slunce.

Kelvinovy závěry však vzbudily vzrušenou diskusi mezi geology. Mnohým z nich bylo zřejmé, že taková doba je příliš krátká na to, aby uspokojivě vysvětlila geologické jevy, které pozorovali na zemském povrchu. A tak když bylo v roce 1903 zjištěno, že s čerstvě objevenou radioaktivní přeměnou je spojena i produkce tepla, bylo jasné, že Kelvinovy výpočty nebyly správné a že Země je mnohem starší.

S objevem radionuklidů s dlouhým poločasem přeměny se vědcům otevřela jedinečná možnost datovat stáří hornin. Prvním, kdo využil radioaktivitu k tomuto účelu, byl britský geolog Arthur Holmes, který v roce 1927 odhadl stáří Země na 1,6 až 3 miliardy let. S rozvojem hmotnostní spektrometrie bylo možné měření postupně zpřesňovat a již o třicet let později bylo stáří planety odhadováno přibližně na 4,5 miliardy let, což dobře odpovídá i v současnosti publikovaným hodnotám.

Určování stáří hornin (geochronologie) však není založeno jen na několika radioizotopových datovacích metodách. Tak třeba v jezerech, která jsou napájena tající vodou z ledovců, vznikají tzv. varvy – tenké vrstvičky vzniklé z materiálu připlaveného za jeden rok. Počítání varv je snadnou a levnou metodou pro měření času v těchto typech sedimentů, přičemž se můžeme dostat až desítky tisíc let do minulosti.

Co na to zdravý rozum?

Stanovit stáří hornin dnes zvládne každé vybavené analytické pracoviště, výsledky byly nesčetněkrát nezávisle ověřeny a pokusy bigotních fantastů je zpochybnit jsou směšné. Zkuste se zamyslet: pokud egyptské pyramidy stojí i po 5000 letech, jak by mohl za podobnou dobu vzniknout třeba americký Grand Canyon?

K čemu je ale poctivá práce přírodovědců, když přijde nějaký magor a všechno prostě označí za podvod a spiknutí? A jiný magor to s nadšeným potleskem uveřejnění na svém serveru, přestože o vědecké práci a principech geochronologie nemá ani ty nejmenší teoretické znalosti? Jsou to prachsprostí lháři!

Jenže bigotní náboženští psychopati zdravý rozum k ničemu nepotřebují. Oni mají svou svatou knihu, svůj jediný zaručeně pravý výklad, a cokoli dalšího je nadbytečné. Zatímco v USA je koncept mladé Země prosazován fundamentalistickými evangelíky, Hájek (a snad i Běhal?) se hlásí k církvi katolické. Dochází tak k pozoruhodnému schizmatu: katolíci totiž většinou nemají s vědeckými závěry ohledně stáří Země, ba dokonce ani s Darwinem problém. Tento rozpor však Hájkova bigotní bojůvka řeší jednoduše: toho, kdo není s nimi, označí za marxistického homosexuálního židoilumináta, agenta samotného Satana, a fertig!

Docela by mě zajímal oficiální pohled katolické církve na tento problém – když je Vatikán ochoten posílat do pekla ateisty, nechtěl by tam oficiálně poslat i Hájka & spol.? A stejně tak by mě zajímalo, jak je možné, že exprezidentu Klausovi, který je přes všechny své mouchy inteligentní člověk, osoba Petra Hájka vyhovuje.

Jistěže králové mívali u dvora šašky – ti ale byli moudří a k smíchu. Hájek je blbý a k pláči.

Autor: Jan Borovička | karma: 33.59 | přečteno: 3071 ×
Poslední články autora