Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak už rostou hřiby

Jaro končí, léto se blíží, a protože nám pěkně prší, v lese se začínají objevovat houby, které si Češi cení nejvíc - hřiby. Byl jsem v lese, vyfotil jsem, nasušil jsem, zvítězil jsem : ) Ale vážně - představím vám to hlavní, s čím se teď v lese můžete, když budete mít štěstí, setkat.

V sezóně hřiby moc nesbírám, protože - až na určité a zcela konkrétní výjimky - houby nejím, a když jdu jako na mykologickou výpravu, tak na hřiby prostě nemám čas (a ač mi to málokdo věří, prostě je nechávám být). Ale teď na jaře je hub ještě málo a taková bramboračka s dubovými hřiby, to je delikatesa! Proto vyrážím v červnu každoročně na svá oblíbená místa (člověk se přece nemůže pořád vztekat nad novinami). Když se počasí podaří, nejdu domů s prázdnou. Abyste neřekli, že vám vůbec nic neprozradím, tak alespoň jednu zajímavost - v tuto dobu má smysl chodit zejména na lesní okraje či prosvětlená travnatá místa listnatých lesů, dále jsou vynikajícími místy pro hřiby habřiny a porosty lip (remízky, boží muka, aleje) - často i mimo les.

 

Hřib dubový (Boletus reticulatus) je vynikající na sušení, protože tak vynikne jeho aroma. Na jaře bývá naneštěstí často červivý, ale pokud ne moc, tak to snad až tak nevadí - při sušení se pár červíků dá zbavit. Koneckonců - v Itálii jsou za nekřesťanské peníze prodávány sušené hřiby, které jsou děravé jak síto... Tento druh hřibu roste jen pod listnáči a od hřibu smrkového (Boletus edulis) se pozná především podle pokožky klobouku, která je jemně plstnatá (není hladká a lesklá). Za sucha je často políčkovitě rozpukaná - a to také u hřibu smrkového neuvidíte. Plodnice na fotografii rostly pod mohutným habrem na okraji smrčiny v Posázaví (14.6. 08).

 

 

 

Ale pozor, už také rostou "hořčáky" - hřiby žlučníky (Tylopilus felleus). Tento vyrostl 15.6. 08 na Kazíně u Černošic. Jíst se nedá. Spolehlivě ho poznáte podle chuti (je odporně hořký), dalším zásadním rozdílem oproti hřibu dubovému je, že u tohoto druhu se rourky (trubičky pod kloboukem) zbarvují ve stáří do růžova, u hřibu dubového do olivově žluta. Neplést se si satanem, to je něco úplně jiného, jak už jsem tady dříve psal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tato trojice fotografií představuje typický druh tohoto období - i když roste až do podzimu. Je to hřib kovář (Boletus erythropus). Jeho zvláštností je, že roste jak pod jehličnany, tak pod listnáči, a to od nízkých poloh až do hor. Mění se jen barva jeho klobouku - v nížinách a teplých lesích je světle kožově hnědá, směrem do hor se mění až do tmavě černohnědé. Příbuzným hřibem je hřib koloděj (Boletus luridus), který má klobouk vždy relativně světlý (obvykle hnědý s olivově zeleným nádechem) a na třeni nemá červenou krupičku (viz fotografie), ale síťku. Kovář je jedlý. Plodnice byly vyfocené opět tento víkend v Posázaví - první pod buky a smrky, druhá pod lipami a jedlemi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No a tento hřib je koloděj - síťka na třeni je více než zřetelná. Koloděj je jedlý, ale za syrova může působit potíže, proto dobře tepelně zpracovat! Modrání plodnice, které je vidět na rozkrojené houbě, je typické pro všechny části plodnice včetně povrchu (na povrchu klobouku se projeví při otlačení i otisky prstů). Stejně se chová i kovář. Ve starší literatuře, např. v atlase dvojice Pilát-Ušák, jsou houby pojmenovány obráceně, tj. česká jména jsou prohozena.

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na jaře můžeme najít ještě jeden nádherný hřib - hřib borový (Boletus pinophilus). Navzdory svému jménu roste nejen v borech, ale i pod smrky a buky, je však v u nás vzácný. Já sám jsem ho nikdy nenašel. Za jeho jeho úbytek je pravděpodobně zodpovědný člověk - nesvědčí mu kyselé deště. Pevně doufám, že se hřiby borové do naší přírody zase vrátí...

 

 

 

 

 

 


Pro informaci - fotím digitální zrcadlovkou PENTAX K20D s objektivem Sigma 50mm F2,8 EX DG. Články o houbách a fotografie pravidelně publikuji v MYKOLOGICKÉM SBORNÍKU. Na blogu jsem zatím mimo jiné o houbách uveřejnil článek o satanu, jarních houbách, lysohlávkách, hyperakumulaci stříbra houbami a první díl fotografického seriálu Houby zblízka. Takhle to vypadalo tuto neděli při focení hřibu žlučníku (druhý snímek článku).

Autor: Jan Borovička | úterý 17.6.2008 9:07 | karma článku: 30,56 | přečteno: 11064x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3076x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.