Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Milan Brlík

22. 2. 2010 14:48
Super

Z vašeho článku jsem pochopil, že dobře víte, o čem mluvíte. Sám studuji podobné téma - zrovna dopisuju práci o úloze veřejného sektoru v rozhodování o pražském územním plánování ... asi s dokážete představit, co se děje například na Praze 5 pod vedením Jančíka a celkově v Praze v zápřahu s Bémem, Vodrážkou a dalšíma gaunerama. Niméně přesně takové úvahy, které uvádíte v článku tahle společnost potřebuje: aktivní účast veřejného sektoru na rozhodovacích procesech - ať už přímo, nebo formou konzultace či připomínek.

Jak už tu někdo naznačoval, politické klima podporované Klausem a jeho ideologií magické ruky trhu bez účasti veřejnosti je sice stále silným prvkem ve státní správě i veřejném mínění, nicméně situace s ezlepšuje, čehož je dokladem i například vámi zmiňované hnutí Forum Věda Žije!

Piště dál a nevšímejte si místních bláznů s patentem na rozum.

Zdravím!

0 0
možnosti

Earl_Grey

22. 2. 2010 15:12
Re: Super

Bohuzel, ale verejny sektor sam vyklidil (pochopitelne v dobre vire v rozum politiku) tento prostor. Zapojeni odborne verejnosti do pripravy zakonu pripadne nekterych norem nastava az formou protestu proti vysledku. aktivita verejneho sektoru pri samotne priprave pravidel je mizerna. I soucasna RVVI obsahuje cleny navrzene RVS ci AVCR. Soucasny stav je bohuzel dusledkem nizke aktivity odborne verejnosti v predchozim obdobi.

Kritizovani politickych zastupcu je kritikou vlastnich rozhodnuti, ale podpora "spasitelskych" stran ktere zmeni klima k nicemu, zda se, nevede.Unie svobody, strana zelenych nebyly nic nez obrovska zklamani. Podobnou obavu mam i osud Veci verejnych. Je treba otevrene tlacit na soucasne politicke strany aby se zmenili, mozna je to bude bolet, ale myslim si, ze se k tomu casem dotlacit nechaji. Snad nejsem jen optimistou.

0 0
možnosti

Earl_Grey

22. 2. 2010 14:43
Dotazy

Diky za clanek i kdyz na muj vkus trochu extrapolovany, ale treba to bude ku prospechu. Rad bych se Vas ale zeptal na par veci. Diky za pripadne odpovedi

1) odkud vite, ktere instituce odmitly verejnou diskusi kandidatu? podle mych informaci doslo k vzacne schode a podobne nesouhlasila i AV a RVS, velmi rad bych se mylil.

2) proc ukazujete na ODS? hlavim strujcem soucasneho stavu (myslim stavu soucasnych dokoncenych i prijatych "aplikovanych" projektu) je naopak CSSD, jsou to jeji pravidla ktera umoznila existenci projektu zminovanych v blozich prof. Opatrneho a Chyly.

3) nemyslite, ze my vedci neseme za dnesni stav spoluodpovednost, protoze jsme si toho nevsimali dokud nikdo neshal na nase penize. Koneckoncu kandidati, ktere puvodne navrhla AV i RVS kuprikladu nemeli zadne vedecke vysledky (blog Opatrneho "kapitani aplikovaneho vyzkumu")

jinak o vyvoji putovani financi do vyzkumu za jednotlivych vlad si lze udelat zde: http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/statistika_vyzkumu_a_vyvoje 

0 0
možnosti

pupp

22. 2. 2010 16:36
Re: Dotazy

Já neměla pocit, že autor ukazuje přímo na ODS, spíš jen konstatuje, že ač by to od ní člověk možná nečekal, tak i ona je na straně průmyslové lobby. Je to smutné, ale lobby bohužel mívá obšancované všechny velké strany, a tohle není žádnou výjimkou... Jo, a díky za odkaz

0 0
možnosti

General Custer III.

22. 2. 2010 14:15
Caste pouziti

podtrhavani, velkeho fontu a dokonce cerveneho a modreho pisma dokazuje dusevni nevyrovnanost autora.

0 0
možnosti

Milan Brlík

22. 2. 2010 14:53
Re: Caste pouziti

To není duševní nevyrovnanost. Nenejvýš nezkušenost v designu webu či nedostatek estetického cítění (ne každý je zrovna Picasso či Mozart). Naopak to, že vy si honíte ego pod anonymní přezdívkou obsahující slovo "generál", naznačuje duševní poruchu mnohem více, než jste zřejmě schopen si uvědomit.

0 0
možnosti

Albert.Pes

22. 2. 2010 14:04
.

R^

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

22. 2. 2010 13:40
jisty nejmenovany guru anarchokapitalismu

prohlasil, ze chudoba vedcu cti netrati, ba naopak stimuluje kreativitu.  A volny trh pry vyresi vse. Je jasne ze tento nazor je povrchni a kratkozraky (stejne jako onen narcistni guru). Trh je dobra vec, ale ma omezeni. Vedu je nutno castecne financovat z verejnych prostredku, castecne ji nechat trhu. Ciste trh by nikdy nepostavil CERN, nikdy by nenastartoval miliardovy kosmicky vyzkum atd., na druhou stranu vyzkum novych mikrocipu ci nanotechnologii nebo biotechnologii zalozenych na genetickem inzenyrstvi muze klidne prevzit soukromy sektor, protoze tyto technologie se snadno aplikuji a maji dobrou navratnost. Na druhou stranu CERN se zrejme nijak primo nezaplati, jen strunovi teoretici si tam otestuji svou supersymetrii a Higgsuv boson. Ceska veda ma spoustu problemu, je zkostnatela a neefektivni a je hodne co zlepsovat. Ministerstvo by v prve rade melo vytvorit jasnou koncepci ceske vedy, tedy na co se u nas primarne zamerit, co financovat a co ne.

0 0
možnosti

Milan Brlík

22. 2. 2010 14:07
Re: jisty nejmenovany guru anarchokapitalismu

R^

0 0
možnosti

SID09

22. 2. 2010 13:30
Nemýlíte se ?

Není to spíš loby samotných výzkumníků ( některých ), nebo těch, kteří se za výzkumníky vydávají ? Průmysl do toho moc netahejte. Ten si zkoumá sám, co potřebuje - pokud na to má a pokud se o nějaké nové možné cestě dozví.;-)

0 0
možnosti

Aaron71

22. 2. 2010 12:10
Platí to, co už jsem napsal kdysi

Vědu je potřebné deetatizovat. Výzkumné ústavy by měli mít formu veřejně obchodovatelných akciových společností s tím, že stát by v nich měl zlatou akcii. Dnešní model vede ke korupci a věřím tomu, že se v něm krade.

0 0
možnosti

Milan Brlík

22. 2. 2010 14:57
Re: Platí to, co už jsem napsal kdysi

To zní docela rozumně - já vás snad nakonec fakt budu volit:) Mimochodem, tohle píšu ze svého pokoje s oroseným oknem a mám na nohách kolekové brusle :) Zrovna mi byly doručeny, tak proč ne, že? Tím chci říct, že zkostnatělé názory by se určitě měly bourat, ale u novátorských priojektů je třeba důkladně promyslet dopady - to mě napadlo, když jsem si na bruslích z kuchyně vezl horký čaj :)

0 0
možnosti

Petr z Bologni

22. 2. 2010 11:18
...

Bohuzel, musim vas enthusiasmus ohledne Zapadu trochu ochladit. Na Zapade, ktery znam (Nemecko, Holandsko, Rakousko a predevsim Italie) financovani vedy probiha podobne jako v CR. Ono totiz cely system financovani vedy v EU je hlavne smerovan k podpore soukromeho sektoru z verejnych fondu (jako priklad - zadosti o evropske fondy, ktere maji nadeji na uspech MUSI zahrnovat vyznamne prumyslove partnery, cim vetsi tim lepe, a prumyslovi partneri cerpaji znacne casti celkoveho rozpoctu). Statni a regionalni programy zde v Italii jsou vazne extremem. Sepsal jsem zadost o grant v programu Industria2015, ktery byl ohodnocen (90% pozadovaneho rozpoctu na urovni 12 MEuro), slozeni: Jedna velka mezinarodni firma se sidlem ve Florencii, dve male az stredni firmy ze Sicilie (nutne v kazdem programu musi byt nekdo z Jihu), nase dve male high-tech firmy se sidlem v Bologni a Siene, jeden vyzkumny ustav ze zahranici (ktery byl vyzadovan a ted si s nim ministerstvo nevi rady, --

0 0
možnosti

Petr z Bologni

22. 2. 2010 11:27
Re: ...

-- nejsou s to vyprodukovat dokumenty v anglictine) a dva vyzkumne ustavy CNR (obdoba nasi Akademie). Jen tak mimo -  tomu zahranicnimu ustavu snizili prispevek na 25% pozadovaneho (nevim, asi proto, ze je to spickove pracoviste - Technion v Haife). Tri podniky - z Florencie a ze Sicilie cerpaji vice nez 75% prispevku, ackoli ty ze Sicilie dostavaji jeste zvlastni prispevek na rozvoj Jihu ke kazdemu projektu (placeno z jinych, ale vzdy verejnych zdroju). Ani v USA a Japonsku jsem se nesetkal s velkymi odlisnostmi, jen snad, ze oni to reknou primo.

0 0
možnosti

[eT]

22. 2. 2010 10:00
Ono celé je to super.

Sebrat peníze základnímu výzkumu a dát je na aplikovaný, to je opravdu známka vysoké inteligence :-/

0 0
možnosti

nemelem,nemelem

22. 2. 2010 11:42
Re: Ono celé je to super.

víte, je otázka, zda uživíme základní i aplikovaný výzkum. Pokud tu nebude stát podporovat aplikovaný výzkum v nestátních firmách, je docela možné, že celý náš průmysl se bude skládat z montoven. Není to opravdu jednoduché, ale v případě neinvestic do aplikovaného výzkumu tu bude AV  ( hlavně kecavé obory ) a montovny.

0 0
možnosti

nebolševik

22. 2. 2010 9:46
přítelíčku,

co kdybyste si, než začnete někomu nadávat, uklidil vlastní pelech? Tedy za prvé, žádná "průmyslová lobby" jako osoba fyzická či virtuální nejspíš neexistuje. Existují pomíjivé souběhy zájmů, to jo, a taky asi obecná snaha dosáhnout rozumného prostředí, ale to bude tak všechno. Zato docela jistě existují různá zájmová sdružení.

Za druhé: jen velmi stručně popíšu svou zkušenost, závěry ať si udělá každý sám. Kdysi,když jsem byl ještě pln nadšení a hledal jsem možnosti, "potkal" jsem se s týmem výzkumníků, kteří tvrdili, že mají "cosi" báječného (nebyla to žádná parta z ulice aby nebylo mýlky, nýbrž skoro plné obsazení jedné katedry jedné VŠ univerzitního typu). Nějak jsme se dohodli, výsledek byl smutný. Já (tedy firma) jsem dostal elaborát, který nebyl prakticky k ničemu, oni pak něco přes půl milionu (bylo to v asi v roce 1991, takže to nebyl malý peníz). Takže, od té doby si děláme věci sami. Je to jistější a levnější. Taky se nás netýká blábolení o "špíně". Příspěvky nedáváme.

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.