Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MU

Earl_Grey

1. 3. 2010 10:36
Pekna reserse

Pekna reserse:) Mimochodem,kolega Opatrny je Prof.Musim rict,ze zajimavou jsem shledal informaci z Vami zminovaneho (zrejme i organizovaneho-diky) slyseni.Prof.Horejsi zminil,ze stal u zrodu systemu hodnoceni,ale z komise odesel v souvislosti s tzv.Vyzkumnymi zamery.To bylo pred peti lety.Ta debata se tedy zrejme vede jiz delsi dobu,bohuzel do ted celkem okrajove.

Take zminujete informace o zajisteni vysokych skol.Pro informaci:normativ na jednoho studenta je cca 30tis.Ten je nasoben faktorem,od 1 pro humanitni obory prez cca 2.8 (nebo 2.6) pro fyziku az po umelecke obory(kolem 3.5).Jestlize dame prumer kolem 50tis na studenta dostavame tedy ze,5 mld ktere dostava AVCR odpovida 100tis studentum. Netvrdim,ze si akademie finance nezasouzi,naopak,ale jen at je znamo srovnani.Upozornuji,take MSMT zavedlo strop (od lonska) a studenty navic neproplaci. 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politici-volicum/160138.aspx  na Topolanka rozumne, posledni odstavec dokonce nebyvale!

0 0
možnosti
MU

Earl_Grey

1. 3. 2010 10:42
Re: Pekna reserse

Jeste dodam, ze i v EU je zvykem pridelovat penize soukromym firmam, zdaleka se nejedna o nas vynalez, pokud se dobre pamatuji tak napr. Nokia ziskala na vyvoj z EU 2 miliardy EUR. Mne osobne to prijde nehorazne, ale pokud bude spolecnost naklonena podpore takovychto projektu, tezko hledat politiky, kteri budou hajit zakladni vyzkum. Velmi mne to pripomina debatu o financovani mensinove kultury. 

Zaverem diky ze pisete, vzdy se na Vase clanky velmi tesim R^ Skoda, ze jsem nemohl dat karmu Veprove hlave ;-)

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

1. 3. 2010 11:36
Re: Pekna reserse

Co se týče Topolánkova textu - toto rozeslal pred par dny prof. Horejsi:

Vazeni kolegove, mnozi z vas se zucastnili vcerejsi diskuse s M.Topolankem. Jak jste slyseli, na moji uvodni otazku, jak vidi postaveni AV v systemu ceske vedy, odpovedel v podstate pozitivne. Chtel bych vam ale sdelit, ze behem kratkeho rozhovoru v uzsim krouzku (s V.Pacesem a se mnou) pred zacatkem toho shromazdeni, mluvil uplne jinak.  Rikal velmi durazne (2x pritom pouzil i vulgarni slova), ze AV je nezadouci instituce, pozustatek komunismu, ktereho je treba se zbavit. Rekl, ze podle nej by se melo zachovat nejakych 10-12 stavajicich ustavu (s tim, ze nekolikrat opakoval, ze UMG by rozhodne mel byt mezi nimi, protoze je skvely, a ze tedy nechape, proc takoveto reforme oponuji).V teto souvislosti zminil pochvalne M.Kopicovou jako tahouna teto reformy.

0 0
možnosti
MU

Earl_Grey

1. 3. 2010 11:50
Re: Pekna reserse

Diky za info, priznavam, ze do konkretniho pozadi pochopitelne nevidim. Umim si predstavit jistou restrukturalizaci. Ale mam pocit, ze politickou motivaci je snaha o vetsi pocet mensich insttuci, nez radeji velkou AVCR s konzistentnim postojem.

Z vlastni skusenosti vim, ze na VS by se dalo usetrit mnoho provoznich prostredku, kdyby ministerstvo upustilo od nekterych urednich postupu (coz neudela, to by museli propoustet i u nich). 

Presto tyto ztraty (da li se to takto vubec nazvat) jsou smesne v souvislosti se ztratami ktere stat ma pri rozdelovani statnich zakazek.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

1. 3. 2010 12:35
Re: Pekna reserse

Já taky vidím nesmysly vyplývající ze stupidních byrokratických postupů, např. ohledně stavebních investic Rv Příšerné!

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

1. 3. 2010 11:37
Re: Pekna reserse

Pokracovani: Rikal take, ze AV neni zadnou institucionalne obdobou

Max-Planck-Gesellschaft, ale neumel dolozit, proc si to mysli.

Predpokladam, ze kdyby mluvil s reditelem nejakeho jineho ustavu, take

by mu rikal, ze prave jeho ustav bude mezi temi 10-12 skvelymi k

zachovani... :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.