Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jeliman

14. 2. 2012 8:35
Víte, ono s tím cukrem by to nebylo úplně hloupé,

bakterie by se o něj rychle, ekologicky a bezezbytku postaraly. Problém je samozřejmě cena a pak ještě jeden drobný fakt. Zatímco rozpouštěcí teplo NaCl je záporné, u cukru je to naopak (podchlazený povrch by se ještě více podchladil).

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

14. 2. 2012 9:29
Re: Víte, ono s tím cukrem by to nebylo úplně hloupé,

Ona fyzikální chemie není moje silná stránka, vlastně to není žádná stránka. Když jsem psal tenhle článek, na základě informací, co jsem načetl, by mělo platit to, že "oslazená" voda tuhne také pod bodem mrazu, i když ne tak výrazně, jako slaná voda. Jak by se ale chovalo eutektikum led+cukr, to jsem nikde nenašel :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.