Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Takovou otázku si kladu hned po narození Ježíše, Herodes po něm šel a tak nechal vybít všechny děti v okolí Betléma! (Matoušovo Evangelium 2.kapitola "http://www.bible-online.cz";) Bůh je všemohoucí, ale nechává růst obilí spolu s plevami. Kdyby hospodář šel trhat plevy mezi obilí, pošlapal by přece celou úrodu. Odpověď mi připadá jasná - proč neochrání počaté nenarozené děti, kterých se na světě ročně usmrtí v potratnicích stejně jako bylo obětí 2.světové? Protože jsme opustili jeho zákony - desatero, a i láska z křesťanské civilizace také rychle vysychá.

Bloger pan Jan má v užívání jen polovinu poznání - rozum. Je třeba ho doplnit zrakem poznání víry, Boha (podle skautů v ČR Nejvyšší Pravdu a Lásku) vidí jen ten, kdo má čisté srdce.

3 1
možnosti
Foto

Máte vskutku úžasnou odvahu hodnotit moje srdce. V záhlaví mého blogu je jisté rčení z Knihy přísloví: měl byste si ho vzít k srdci :-/

1 0
možnosti
VS

Mozna neslo o ne, ale o nejakou formu trestu rodicum.

0 1
možnosti
JS

Takové extrémní zlo a neštěstí je vždy spojeno s podobnými otázkami, pod nimiž zní určitá "výčitka" směrem k Bohu.

Nedávno jsem na Discovery viděl zajímavé dokumentární drama, jehož předmětem byl "soud s Bohem", který proběhl ve vyhlazovacím koncentračním táboře. Židovští vězni obvinili Boha, že porušil svou smlouvu s židovským národem. Byli určeni soudce, žalobce, obhájce a řada svědků. Jeden mladík vypověděl, jak viděl umírat rukou nacistických vrahů svou milou a hodnou matku – nevinnou a bezbrannou bytost. A dostal zajímavou odpověď: Bůh si vždycky bere k sobě to nejlepší.

Zlo se snaží to dobré srazit a zničit těmi nejděsivějšími způsoby, ale proti Bohu nemá šanci, protože Bůh vyhrává nad smrtí způsobem, který překonává jakékoli lidské představy – a sním všichni, kdo v něj věří. My nedokážeme dohlédnout ani "za humna" svých vlastních životů, ale Bůh vidí všechny životy jednotlivě, do detailu a zároveň v celku. Ve válce se navzájem zabíjejí lidé, kteří se nikdy předtím neviděli. Je to normální? Ne. Ale je to běžné – to je právě ta nemoc lidstva, z níž plynou všechny ty tragédie. Chamtivost, lhostejnost a beznaděj – absence víry v něco dobrého, co nás převyšuje – to jsou kořeny všech tragédií.

1 0
možnosti
Foto

Absence víry v něco dobrého (nadpřirozeného) má být kořenem všech tragédií? Já nesouhlasím a dovoluji si citovat fyzika a nobelistu Stevena Weinberga: With or without religion, good people can behave well and bad people

can do evil; but for good people to do evil - that takes religion.

1 1
možnosti
MK

Nebudu polemizovat s Vašimi slovy o Bibli jako beletrii, protože vy jako ateista se na to díváte jinak, než já jako věřící a tím i naše hodnoty mají různý význam. Nicméně k tomu, co je řečena na tom videu. Je to stejně zjednodušené vidění světa a problému, jako mají ti, kteří tvrdí, že zákaz zbraní by tomu zabránil. Problém je daleko složitější, modlitba nezabrání masakru, stejně jako prodej zbraní, když se někdo rozhodne vraždit, ať už z jakýchkoliv pohnutek. Ale těžko o tom psát a mluvit, když nikdo pořádně neví, co toho kluka k tomu vedlo.

4 4
možnosti
Foto

Jsem agnostik, ale to je v tomto kontextu vlastně jedno. Pokud berete bibli jako zjevené slovo, mně je to fuk, neberu Vám to. :-) A pokud jde o Vaše hlavní sdělení, souhlasím - jen se domnívám, že přístup ke zbraním je v USA příliš snadný, což podobným jevům jen nahrává. Ale je to jejich věc. Na druhou stranu jde o obrovské pokrytectví, protože za tím stojí zbrojařské lobby a nikoli zájem o "svobodu", jak se "pravičáci" snaží nalhat veřejnosti. Těm o svobodu vůbec nejde a jsou na to důkazy... :-/

4 4
možnosti
PS

P98a71v52e20l 36S20y51c84h74a

17. 12. 2012 13:27

Mějte se všichni a nashle u další debaty. Děkuju za ni.

3 0
možnosti
OF

Sohem. Sešli jsme se bohužel v diskusi pod velmi špatným článkem.

1 5
možnosti
FH

F55e64l82i14x 18H96o79r38á14k

17. 12. 2012 12:58

Už jsem zde absovoloval "x" diskusí, kde se dohadovali věřící a nevěřící. Došel jsem k názoru, že dohoda není možná, protože věřící považují nás, "nevěřící psy" :-), svým způsobem za méněcenné duchem, kteří nejsou schopni vnímat to "něco" nad námi. Zatímco my, bezvěrci, považujeme víru za jakousi "berličku" pro ty, kteří si jinak neumí poradit s nástrahami života. A jeden druhého nepřesvědčíme, kdybychom se na hlavu stavěli. :-)

4 1
možnosti
PS

P63a11v21e60l 83S28y22c60h95a

17. 12. 2012 13:04

A já jsem věřící nebo nevěřící?

0 0
možnosti
Foto

ten závěr je dobrýR^

1 0
možnosti
Foto

No, ten jsem nevymyslel ;-D

0 0
možnosti
DM

Ano.

Původně jsem Vám chtěla jen odpovědět na nadpis, aniž bych četla článek.

Pak jsem našla lepší odpověď - tu v anličtině.

R^R^R^

1 0
možnosti
OF

Borovičko, že jste to to vy, kdo odhalil pikle faráře Toufara i ten mechanismus, který hýbal sochou ? Jak to že teď studujete houby ?  Vždyť vy jste nohl vzít toho fleka

¨pro Reicinovi. Vaš se na vás tak těšil....:-(

2 4
možnosti
Foto

Místo toho, abyste se svobodně a věcně vyjádřil k tématu článku, píšete tady naprosté nesmysly a ukazujete celému světu, jak strašně hloupý a ubohý jste. Gratuluji!

5 0
možnosti
AK

Klasická ukázka ateistického myšlení. Při nějakém neštěstí z toho hned vyvozují, že Bůh neexistuje, protože kdyby existoval, tak by se to nestalo, nebo by aspoň své ovečky ochránil.

1 8
možnosti
Foto

Na co to reagujete?!?!?! Já vůbec nic takového nevyvozuji, ani netvrdím, ani nic takového nepíšu. Zkuste si to přečíst ještě jednou Rv

6 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.