Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Lucie Paceltová

31. 8. 2012 12:27
Výborný článek!

R^

2 0
možnosti
C

coj@nato.01

2. 9. 2012 17:02
Re: Výborný článek!

...ještě lépe,:-)...téměř vynikající ! R^A karma navrch....

Borovičko, Borovičko, jestli ty budeš zavírat diskuse, tož jakpak tě my, mírumilovní trollové. máme pochvalně ohodnotil a nahodit smajlíka ?:-P

0 0
možnosti
VW

Vladimír Wagner

28. 8. 2012 21:10
Dost velké podcenění vlivu organizací ekologických aktivistů

Dovolím si přece jen polemizovat s názorem, že nátlak ekologických aktivistů v energetice nic neovlivní. Greenpeace a ostatní podobné aktivistické organizace pracují hlavně v oblasti PR a marketingu. A v této oblasti jsou velice dobré. Většina veřejnosti není ochotna prostudovat danou problematiku a rozebrat se v reálné situaci a možnostech, ale je lehce ovlivnitelná akcemi s jednoduchými slogany a hesly, zvláště, když jsou tak efektní jako šplhání na chladící věže či demonstrativní blokování objektu či transportu. A v této oblasti jsou zelení aktivisté velice efektivní. A politici zase dělají to, co chtějí voliči a co jim zajistí jejich hlasy. Takže výsledky takového procesu v energetice je možné pozorovat perfektně třeba v Německu. A bude zajímavé vidět, jak to tam dopadne.

4 0
možnosti
JB

Jan Borovička

29. 8. 2012 9:11
Re: Dost velké podcenění vlivu organizací ekologických aktivistů

Vláďo, souhlasím s Tebou - příliš jsem se soustředil na naši zemi. Máš pravdu, že hlavní nápor možná přijde: pokud jsme tedy po Německu na řadě... :-/ Na druhou stranu si myslím, že cílená kvalitní protikampaň by mohla zafungovat, podpora protijaderných aktivistů mi v naší veřejnosti nepřijde vysoká a hodně lidí má pifku na podobné aktivity po blamáži s fotovoltaikou ;-)

0 0
možnosti
P

pavel.61.

28. 8. 2012 17:14
pane Borovičko

díky, že jste se nenechal "trolly" otrávit a otevřel diskusi. Napříště hlupce ignorujte. Chápejte, že diskuse je pro nás méně odvážné (případně mající jen málo co říct) "zábava" využitelná k třídění názorů na zajímavá témata. Dnes s Vámi hrubě nesouhlasím (shodneme se jen v termínu ekolog a na jádře), a tak by mě zajímalo jak jste k tomu jako vědec došel. Jen řeknu, že "ekologové" samozřejmě nezabíjí jako komunisté ale nepřímo. Svým hloupým neodborným nátlakem ovlivnují veřejné mínění, to pak politiky a ti zpětně lidi trescou svými nápady. Tedy "antiekologismus"  má své místo. Nebo potlačování GMO např Zlaté rýže (milion lidí zemře pul milionu dětí ročně oslepne) Vám nestačí jako příklad?

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

28. 8. 2012 17:36
Re: pane Borovičko

Já jsem se rozhodl otevřít diskusi pod tímto článkem - měl jsem naivní představu, že se něco věcného dozvím, ale v diskusi níže prakticky nic takového nezaznělo. No nevadí - každopádně nezaručuji, že diskusi otevřu pokaždé. Pokud se mnou hrubě nesouhlasíte, já to respektuji :-) Já jsem však článku polemizoval jen s tím, co uvedl pan Lamač, nevyjadřoval jsem se ani k GMO, ani k fotovoltaice, ani k biopalivům atd. V diskusi na to není prostor, to by bylo téma na další blog. Takže pokud chcete diskutovat, držte se článku a můžeme se bavit o konkrétních bodech.

0 0
možnosti
L

laduk

28. 8. 2012 16:54
hm..

snad nechcete vidět skutečné mrtvoly, stačí fotovoltaické elektrárny

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

28. 8. 2012 17:08
Re: hm..

Píšu já nebo kolega Lamač někde něco o fotovoltaice?! Ne, tak co to sem pletete?

0 0
možnosti
P5

petrik 52

28. 8. 2012 11:31
To, že se k něčemu vyjadřuje

g. Zbytek je smutné. Takový člověk by se neměl už nikdy k ničemu vyjadřovat. Osobní zkušenosti mám ty nejhorší.

0 0
možnosti
JL

uumaa

28. 8. 2012 11:05
Autore

R^

3 0
možnosti
VS

Astaroth

28. 8. 2012 10:29
nikoli ekonom

Ekonomika je paveda, negace Marxismu-Leninismu. Ekonom a aktivista na jedne lodi jsou. Kdezto inzenyri a biologove povetsinou vi, jak svet funguje a jsou schopni se oprostit od modlarstvi a klaneni se nesmyslum, at je jiz tou modlou dollar ci nejaka gaia.

1 0
možnosti
MS

Michal007

28. 8. 2012 11:04
Re: nikoli ekonom

Vedle dvojice ekolog a ekologista existuje také dvojice inženýr a technokrat. Ti první z obou dvojic mají také nadhled mimo svoji úzkou odbornost, ti druzí mají klapky na očích.

1 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

28. 8. 2012 10:08
pěkný článek

Předposílám, že některé - téměř miltantní fanatické, ekologické ale i jiné - aktivisty nemám rád.

Váš článek se mi však zdá být dostatečně nuancovaný a nechápu, že tu vzbuzuje odpor.

2 0
možnosti
Q

QQ.

28. 8. 2012 10:23
Re: pěkný článek ...nechápu, že tu vzbuzuje odpor.

To je prece politicka proklamace, o agentech STB, o Jakesovi, o KSC, utoci agresivne na nejakeho autora, tam nic odborneho neni.. A ekologie sama o sobe muze byt veda, ale lidem je prezentovana pouze jako ideologie nenavisti a zaskodnictvi, a tento clanek v tom jen pokracuje. Samozvani ekologove udelali v tomto state tolik skod, ze ekolog je synonymum pro teroristu, i kdyz urcite existuji i slusni ekologove, ktere potrebujeme.

0 0
možnosti
Q

QQ.

28. 8. 2012 9:55
Abrakadabra

Veda jen jako zaklinadlo. Veda si ziskala respekt, a kdyz o necem rekneme, ze je to veda, hned je vymalovano. Proto se to zneuziva. Napriklad tvrzeni o oteplovani klimatu jen jako nejaky dusledek lidske cinnosti je vede vzdalenejsi nez vesteni z karet. Pokud je soucasne vede neco malo zname a spatne prozkoumatelne, tak je to urcite stridani ruznych teplych a chladnych obdobi v prubehu tisicu a milionu let. Je malo mereni i obecne prijatelnych teorii jak to vsechno bylo. A tak si muze parta fanatiku udelat svuj teroristicky plan a prasit do vzduchu vedou. Vedce od Barona Prasila pozname krome jineho tak, ze vedec je skromny, Baron Prasil sebevedomy, vedec pozna svoje hranice, Baron Prasil nikdy, vedec o sobe nikdy nemluvi jako o vedci..., Baron Prasil vzdy, vetsine vedcu je cizi fanatizmus, boj s cirvi napriklad neni veda...atd....atd...Ekologie dnes nefunguje jako veda, ale jako ideologie. kdo za to asi muze, nejsou to nahodou ekologove?

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.