Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak akademik Moskalenko kozla podojil

Akademik Moskalenko podojil kozla! A desítky let po něm hraje stejnou úlohu ministryně Kopicová! Máme 20 let po pádu socialismu a "moskalenkismus" vesele bují – kde to proboha jsme?!

Ministryne Kopicová a její falešný medový pohled...www.vedazije.cz

 

Mnozí z vás si jistě pamatují absurdity z dob předlistopadových. Jednu z nich jsem pro vás dnes připravil – je to rozhovor s nějakým blbečkem, kterého sem přivezli ze SSSR, a označili ho jako odborníka na zemědělství. Soudruh Moskalenko se nejprve zamyslel nad tím, kdo koho lépe vítá – zda Rusové Čechoslováky nebo naopak, potom pochválil naše dojnice, kterým chtěl postavit pomník na Karlově mostě, a nakonec počastoval diváky historkou o tom, jak v Rusku společně s dalšími soudruhy podojili kozla, který po důkladné "masáži a napařování vemene" dával sklenici mléka denně.

Pokud si někdo myslel, že 20 let po pádu socialismu tady u moci žádné Moskalenky mít nebudeme, šeredně se mýlil. Ba co hůř – soudruh Moskalenko, přestože byl evidentně přiblblý, možná nebyl zákeřný gauner. A v tom je ten problém: kapitalističtí Moskalenkové tu jsou, a navíc jsou chytří, vypočítaví, zákeřní, prolhaní, bezcharakterní, nenažraní a všehoschopní.

Tak například Grantová agentura ČR (GAČR) – instituce, která prakticky jako jediná přiděluje finanční prostředky pro základní a aplikovaný vědecký výzkum realizovaný na vysokých školách a Akademii věd ČR. Napříč vědeckou obcí byla shoda na tom, aby v jejím čele zasedl všeobecně uznávaný matematik prof. Netuka. Ale nestalo se tak, protože tehdejší premiér Topolánek prosadil, že v čele GAČRu bude někdo jiný, konkrétně kontroverzní sociolog prof. Matějů (údajně pro své "manažerské schopnosti"). Důsledky tohoto arogantního rozhodnutí pocítili všichni, kdo si letos v dubnu podávali žádost o grant – výraz "manažerské selhání" je tím nejmírnějším, co mě v tomto smyslu napadá.

Klasickým příkladem rozvoje "moskalenkismu" v ČR je Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Tento poradní orgán vlády je terčem tvrdé kritiky významné části vědecké obce (statistická data nemám k dispozici, ale osobně neznám nikoho z kolegů, kdo by Radu hájil). Členy RVVI jmenovala opět  Topolánkova vláda a ne náhodou se tento orgán stal hlavní příčinou krize financování české vědy.

Kdo vlastně řídí naši vědu a rozhoduje o směřování miliard korun z veřejných rozpočtů?

Členem RVVI je např. známý lobbista Martin Jahn, který už mnohokrát prokázal, že jeho jednání je vedeno jediným cílem, a to kopat za svého zaměstnavatele. Společně s mnoha dalšími členy RVVI z podnikatelského sektoru ovládá pomyslnou pumpu, kterou jsou čerpány veřejné prostředky do soukromých firem. Obrázek o Jahnových lobbistických praktikách si koneckonců mohl udělat každý – stačí si vzpomenout na tzv. šrotovné (já tomu říkám nekalá soutěž), které naštěstí neprošlo. Fakt, že pan Jahn je zaměstnancem koncernu Volkswagen, s navrhovaným "řešením" ekonomické krize jistě nijak nesouvisí, že? Já se pak ptám, jaký má tento "vysoce morální člověk" zájem na české vědě a její budoucnosti?

Podobných "expertů" je v RVVI více. Zaujal mě např. pan doc. Ing. Michal Korecký, Ph.D. ze společnosti ŠKODA HOLDING, a.s. Tento pán se honosí hodností Ph.D. a akademicko-pedagogickým titulem "docent". Pokud byste pátrali po jeho vzdělání a výsledcích vědecké a pedagogické práce, zjistili byste, že vystudoval zahraniční obchod na VŠE v Praze, hodnost Ph.D. získal na Fakultě strojní ZČU v Plzni a titul docent získal na Vysoké škole Báňské v Ostravě. Takových turistů po vysokých školách jsme tu měli nedávno docela dost, vzpomínáte? Pozoruhodné je ale to, že přes oba dva tituly nemá pan Korecký publikovaný jediný odborný článek v databázi Web of Science. Abyste patřičně "ocenili" tento fakt, musíte vědět, že např. na Univerzitě Karlově musíte mít článek alespoň jeden, abyste dosáhli na Ph.D. a pro titul docent jich potřebujete třeba i několik desítek + léta přednášení a školení studentů. Ale ať jsem pátral, jak jsem pátral, o pedagogické práci pana Koreckého jsem se na webu jeho alma mater nedozvěděl nic... Skutečně je toto prototyp odborníka, chcete-li experta, který by měl rozhodovat o nastavení způsobu financování výzkumu v naší republice?

Co však lze vyčíst práci Rady pro výzkum, vývoj a inovace jako celku?

Neodbornost: značná část členů rady v oblastech výzkumu a vývoje nijak nevyniká. Nekoncepčnost: rozhodnutí Rady opakovaně prokazují absenci jakékoli koncepce v oblasti vědy a výzkumu. Netransparentnost: působení Rady není veřejně vykazatelné a kontrolovatelné, při své činnosti nepodléhá správnímu řádu. To umožňuje manipulaci, zvůli a zneužívání kompetencí sekretariátem (což se děje). Neodpovědnost: přestože jsou na základě rozhodnutí Rady přerozdělovány miliardové sumy veřejných finančních prostředků, členové za svá rozhodnutí nenesou odpovědnost a o hlasování nejsou záznamy. Proti jakémukoli rozhodnutí Rady, ať by bylo do nebe volající, se není možné odvolat.

Pokud bych s vámi hovořil někde v hospodě, řekl bych i to, o čem se všeobecně hovoří – celá řada členů Rady se práci v ní nevěnuje a hlasuje podle zadání svých chlebodárců, přičemž veškeré podklady jsou soustavně manipulovány sekretariátem, konkrétně jistým panem RNDr. Blažkou, jehož osoba hraje v rozhodování RVVI klíčovou roli. Stačí ovlivnit jediného úředníka (!!!) a miliardy z veřejných prostředků máte v kapse...

Nemalou roli v této žumpě hraje i ministryně Kopicová, rovněž členka RVVI, která se během posledních měsíců ukázala jako velká intrikánka. Její nečestné kroky a opakovaně pronášené lži jednoznačně ukazují na to, že paní ministryně i ve Fischerově vládě plní roli, kterou ji přiřkl bývalý premiér Topolánek, a jejímž cílem je převedení veřejných finančních prostředků ze základního a aplikovaného výzkumu (především tedy z Akademie věd) do soukromých firem na "průmyslový vývoj a inovace".

Aktivity RVVI vedly v minulých měsících k četným protestům vědecké obce a např. známý vědec dr. Grygar dokonce odmítl od Rady převzít cenu spojenou s finanční odměnou půl miliónu korun. Na základě veřejných protestů a nemalé podpory veřejnosti svitla naděje, když premiér Fischer přislíbil nápravu a jmenování nové RVVI. Kandidáti byli známi již počátkem roku, ale k jejich jmenování doposud nedošlo – evidentně i kvůli ministryni Kopicové, které nové a mnohem kvalifikovanější složení Rady nejde pod nos.

Bohužel musím konstatovat, že za významnou část zla, které se na poli financování české vědy v posledním roce odehrálo, nese vinu ODS. Proto mě velmi rozhořčil její volební program týkající se vědy a výzkumu – od tak významné pravicové strany bych opravdu očekával víc, než pár ubohých vět. O čem svědčí skutečnost, že se v největší naší pravicové straně problematice vzdělávání a vědy, s výjimkou poslance Bartoše, prakticky nikdo nevěnuje?! Nemůžeme se tedy divit, že se expremiér Topolánek nikdy netajil záměrem rozpustit Akademii věd – bez jakýchkoli podkladů a zdůvodnění, proč je to potřeba – a že tento plán je stále, byť skrytě, obsažen i v aktuálním volebním programu ODS!

Se zatajeným dechem jsem četl i toto prohlášení z volebního programu: "Budoucí prosperita bude stále více záviset na výsledcích výzkumu, vývoje a inovací. Proto se zaměříme na to, aby finance na výzkum a vývoj šly těm nejlepším institucím a nejlepším vědcům dle měřítek světových univerzit." No není to neuvěřitelná nehoráznost, když ODS dělala a díky své nastrčené "kobyle" Kopicové stále dělá pravý opak?

Opravdu skvělé vyhlídky pro český národ, když se neustále přesvědčujeme o tom, že moskalenkismus kvete a že věda a vzdělávání nejsou pro naše politiky prioritou. Nezbývá než konstatovat otřepané klišé – se sovětskou vědou na věčné časy, pod dohledem "expertů" RVVI a nikdy jinak. Tu sklenici "kozlího mléka" bych jim opravdu přál – do dna a na ex!

Opravdu smutné čtení o práci RVVI

Stěhování ministryně školství Kopicové na ministerstvo průmyslu a obchodu – happening "Sbalte si své věci, paní Kopicová!"

Ministryně školství Kopicová požaduje větší zastoupení průmyslu v RVVI!

Ministryně školství trojským koněm průmyslové lobby?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Borovička | čtvrtek 6.5.2010 9:09 | karma článku: 30,12 | přečteno: 8696x
  • Další články autora

Jan Borovička

Znesvěcení Rudého náměstí musí být potrestáno!!!

Drzost nikým nevolených aktivistů, levičáků a zastánců různých falešných -ismů nezná hranic. Jedna taková skupina rozehrála své nekalé rejdy na Rudém náměstí v Moskvě.

25.8.2013 v 19:45 | Karma: 24,64 | Přečteno: 2208x | Diskuse| Ostatní

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

Na hrubý pytel hrubá záplata. Ale podobnost se skutečností je samozřejmě jen čistě náhodná. Varování: ve verších padají sprostá slova, takže by je neměl nikdo číst!

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92 | Přečteno: 1931x | Diskuse| Politika

Jan Borovička

Více cedníků na hlavu, prosím!

Brněnský občan Lukáš Nový se na dočasný občanský průkaz nechal vyfotit s cedníkem na hlavě – je totiž pastafarián. Když jsem tuto informaci našel na internetu, udělalo mi to radost hned dvakrát. Jednak vždycky rád vidím, když z Brna dorazí do Prahy něco sympatického. Neděje se to často a bohužel to obvykle nemá dlouhého trvání, protože všechno pozitivní dokáže alespoň v mém případě hluboko do země zadupat svými blogy kolega Paulczynski. No ale to nechme stranou: největší radost mám z toho, že pastafariáni už začínají vystrkovat špagety i v Česku.

2.8.2013 v 9:35 | Karma: 30,90 | Přečteno: 2686x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

Voda opadá a započal hon na čarodějnice - kdo může za povodně? Odpověď na tuto otázku má skoro každý, nikdy tu nebylo tolik vodohospodářů.

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92 | Přečteno: 6266x | Diskuse| Společnost

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

Petr Hájek, hradní exkancléř, co není z opice, ve čtvrtečním diskusním pořadu Máte slovo hovořil o používání „zdravého rozumu“. Vyprsknul jsem při tom smíchy – jak Hájek může vypustit z úst něco takového, když právě jím vedený internetový server protiproud.cz zdravý rozum brutálně znásilňuje?

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66 | Přečteno: 3078x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek má podporu předsednictva TOP 09 jako kandidát na ministra pro vědu

7. května 2024  5:43,  aktualizováno  15:30

Novým kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace je dosavadní šéf zahraničního výboru...

Ruští agenti chtěli zabít Zelenského, měl to být dárek Putinovi k inauguraci

7. května 2024  15:06,  aktualizováno  15:18

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) v úterý oznámila, že odhalila skupinu agentů ruské tajné...

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

7. května 2024  11:25,  aktualizováno  15:17

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech,...

Vláda pomůže ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody, částku upřesní

7. května 2024  5:34,  aktualizováno  15:17

Přímý přenos Vláda pomůže ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. „Zaslouží určitou míru podpory,“ řekl po...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.