Úterý 5. července 2022, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 5. července 2022 Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Houby zblízka I.

5. 03. 2008 9:01:01
Houby jsou nádherné umělecké výtvory přírody. Fotografovat jsem je začal před několika lety. Dovolím si Vám teď několik z nich ukázat v celé jejich kráse a z velké blízkosti.
ak tenhle krasavec se jmenuje lžičkovec šiškový - Auriscalpium vulgare. Drobounká houbička, která roste z borových šišek. Má nenápadně zbarvený šedohnědě chlupatý klobouček a zespodu pod ním drobounké ostny. Fotografovaná plodnice měla asi 1 cm v průměru.

Tak tenhle krasavec se jmenuje lžičkovec šiškový - Auriscalpium vulgare. Drobounká houbička, která roste z borových šišek. Má šedohnědě zbarvený chlupatý klobouček a zespodu pod ním drobounké ostny. Fotografovaná plodnice měla asi 1 cm v průměru. Foceno v údolí Doubravy u Třemošnice na Čáslavsku.

 

 

 

 

Helmovka.jpg

 

Další drobounká houba, které si normálně v lese ani nevšimnete, je helmovka šedá - Mycena cinerella. Ale i když není nijak výrazně barevná, ukazuje, že i šedá barva má své kouzlo. Roste na podzim ze smrkového jehličí. To zelené, co je pod ní, jsou vrcholky mechu ploníku - kloboučky měly necelý 1 cm v průměru. Foceno u Českého Šternberka v Posázaví.

 

 

 

Helkmovka-2.jpg

 

A když už jsme u helmovek, tady je helmovka slizká. Barevný kontrast žlutého třeně (nožičky), bílých lupenů a šedého klobouku je velice nápadný a dobrý určovací znak. Tento druh roste pod smrky, zejména ve vyšších polohách. Foceno u Českého Šternberka v Posázaví.

 

 

 

 

kotrc.jpg

 

 

Dobrá jedlá houba kotrč kadeřavý - Sparassis crispa je známá jako skvělá surovina pro výrobu falešné dršťkové polévky. Velice silně kořenitě voní a roste zejména na starých borových pařezech. Plodnice připomínají mořskou houbu a takto vypadá čerstvá plodnice z blízka. Foceno v okolí obce Mokrsko v Povltaví.

 

 

 

Calocybe.jpg

 

 

 

Tato fialová houbička se jmenuje čirůvka violková - Calocybe ionides a je celkem vzácná. Nebylo dobré světlo, ale houbička díky tomu dostala jakýsi tajemně magický nádech. Foceno v okolí Srbska na Karlštejnsku.

 

 

 

spicka.jpg

 

 

No a tohle je obyčejná špička travní - Marasmius oreades. Najdete ji po deštích snad na všech loukách. Foceno v okolí Českého Šternberka v Posázaví.

Můžete si porovnat, že připojení lupenů na třeň (nožičku) se na fotografiích liší. Pro mykology je to jeden z důležitých určovacích znaků.

 



Tak to je pro dnešek všechno - ale pokud bude zájem, tak připravím pokračování. Pro informaci - fotím digitální zrcadlovkou PENTAX ist*DL s objektivem Sigma 50mm F2,8 EX DG. Všechny fotografie byly pořízeny na lokalitách, kde byly houby nalezeny (tj. vznikly za přirozených světelných podmínek, jaké byly zrovna k dispozici). A obvykle ve spěchu, protože já v terénu nemám času nazbyt a moc se s focením "nepárám". No ale snad se na ty fotky dá koukat : )

Autor: Jan Borovička | středa 5.3.2008 9:01 | karma článku: 38.64 | přečteno: 9956x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Chemie pod víčkem (3) - Želírovací cukr

Co všechno obsahuje želírovací cukr? Jak ho nejlépe použít? Jaká jména vyžaduje u zavařenin EU a jak jim říkáme sami? Další z blogů o chemii želírování. (délka blogu 12 min.)

4.7.2022 v 8:00 | Karma článku: 16.23 | Přečteno: 259 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie pod víčkem (2) - všestranný hrdina pektin

Dnešní potravinářství si už nedovedeme bez pektinu představit. Používá se ale nejen při výrobě potravin... (délka blogu 8 min.)

30.6.2022 v 8:00 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 268 | Diskuse

Jan Fikáček

Newtonovy problémy s magií nekonečna

Isaac Newton dokonce kvůli tom, že mu ve výpočtech vycházelo nekonečno, odložil vydání svých Principií Mathematica, tedy knihy, kterou byly položeny konzistentní základy klasické fyziky. S čím měl tedy milý Issac problém?

28.6.2022 v 9:07 | Karma článku: 23.64 | Přečteno: 904 | Diskuse

Dana Tenzler

Chemie pod víčkem (1) - želírování marmelád a džemů

Láká vás zavařování džemů a marmelád? Je to někdy tak trochu alchymie. Proč některé ovoce želíruje a jiné ne? Proč dávat do směsi nejprve cukr a až pak ostatní přísady? (délka blogu 8 min.)

27.6.2022 v 8:00 | Karma článku: 22.42 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Bajnar

Marťani a marťani

Slovo Marťan se objevuje ve dvou významech. Může se jednat o skutečného obyvatele planety Mars, či o člověka o kterém se zkrátka říká, že "spadl z Marsu".

26.6.2022 v 10:10 | Karma článku: 10.06 | Přečteno: 238 | Diskuse
Počet článků 129 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7667

Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.


Najdete na iDNES.cz