Mediální demagogie Hradu

Události posledních dní jsou mimo jiné reakcí na amnestii, kterou s posvěcením premiéra vyhlásil prezident republiky. Asi čekal, že ho všichni budou obdivovat a chválit. Jenže velká část národa si to nenechala líbit: Klaus to se svou partičkou schytává zleva i zprava a řady příznivců řídnou.

Současná vyhrocená atmosféra je Hradem a Klausovými stoupenci hodnocena jako „hysterická mediální masáž“, kterou pochopitelně nevyvolal prezident, ale nenávistní rozeštvávači. Podle Hradu stojí média za vším zlem: prezidenta nezvolíme my, ale média, manipulují média, a všichni, kdo nesdílejí postoje Václava Klause, jsou zmanipulovaní hlupáci. To se nám snaží namluvit, takto urážejí český národ!

Ve skutečnosti je tato „mediální hysterie“ pouze relativně jednotnou kritikou jednoho konkrétního Klausova činu. Že se s tím v bulvárních médiích svezly různé zavádějící reportáže s oslavujícími skupinkami „opálených“ kriminálníků, to se snad dalo čekat. A že se snad píší i nepravdy, to není nic nového pod sluncem, děje se tak ve všech kauzách bez rozdílu. Média máme, jaká platíme! Je tady svobodné tržní prostředí, média píší a vysílají, co lidé chtějí kupovat. Jsem překvapen, že právě tento jednoduchý tržní mechanismus stoupenec tržního fundamentalismu nechápe – chce ho snad regulovat?!

Tato "kampaň" je prý nenávistná. Jako člověk, který už několik let kritizuje některé skutky Václava Klause, z vlastní zkušenosti vím, že je to především Hrad a lidé okolo něj, kteří jsou nenávistní vůči svým oponentům. Zkuste napsat v jakékoli době jakýkoli kritický článek o Klausovi – a v diskusi jste okamžitě napadeni tou samou smečkou, která teď protestuje! Obviní vás z okopávání kotníků, nenávistného plivání, označí vás za pitomce, levičáka, teroristu, Klausobijce, multikulturního aktivistu nebo probruselského hujera, co jim přijde na jazyk. Bigotní ubožáček vás pak případně připíše na seznam nepřátel, který Klaus považuje za „geniální“. Aneb každý, kdo má jiný názor, je nenávistný nepřítel.

Znám to velmi dobře, protože na normální kritiku Hradu na mém blogu reagují Klausovi uctívači maily jako: Zmrde drž hubu! Potřebujeme Pol Pota, aby AV vyčistil. Jen žerete a serete hnusice hnusná!!! Když vystudovaný debile neumíš vydělat majetek, tak aspoň nepukej závistí! To byla reakce na blog, ve kterém jsem pouze požadoval, aby pan Jakl v souladu se zákony této země zveřejnil svůj plat. A pan Jakl pak mě a další podobně smýšlející část národa označil za lůzu. A za lůzu jsou nyní označováni všichni odpůrci Klausova činu. Lůza je např. textař Michal Horáček, který na svém Facebooku napsal: Investovali jste své životní úspory - případně si vzali úvěr, který musíte splácet i s vysokými úroky – do nákupu domku, k jehož stavbě ovšem nikdy nedošlo? Nebyli jste sami, takových rodin bylo tisíc a dohromady jste odevzdali miliardu. Teď se dozvídáte, že ti, které jste žalovali, nikdy potrestáni nebudou. (...) Zaplaťte a zapomeňte. Spolu s manažery H-Systému, ale i s manažery Union Banky (škoda 17 miliard), "soudcem" Berkou a dalšími amnestovanými vesele oslavte dvacetiletí České republiky, na niž buďte příslušně hrdí. A až to oslavíte, jděte zas makat - chcete přece někde bydlet, ne? Ale ono se brzy ukáže, kdo je lůza!

Je pozoruhodné, jak se média hodí, když na to přijde, a jak je na Hradě umějí skvěle využívat. Bigotní primitiv Hájek utrousí provokaci o deviantech a už jeho názory sviští republikou, už jsou tu rozhovory a příležitost ke zviditelnění. Když je potřeba prodat knihu, Hájek začne o Havlovi a Antikristu, povolá média a má zdarma reklamu, která by jinak stála miliony korun. Já tomu říkám zneužití postavení státního úředníka, jehož jednání je naprosto nepřijatelné – a myslí si to i stoupenci konzervativní pravice. Ale ne tak Klaus.

Klaus se domnívá, že je proti němu vedena "laciná, lživá a zcela jednostranná kampaň", která je prý kampaní proti němu samému. Takže pozor: cokoli vyslovíte proti Klausovi, to je z definice lživá kampaň, protože přece není možné, aby něco nezávisle napadlo více lidí najednou. To máme tak krátkou paměť? Jako by tady taková situace byla poprvé! Vzpomeňte na Paroubka, jaké mediální tažení proti němu bylo. A to bylo mnohem osobnější, přímo cílilo na jeho osobu a jeho rodinu: v jistém komiksu byl dokonce zobrazen jako lidoprase při sexu se svou ženou.  V případě Klause jde zatím pouze o věcnou kritiku a pokud vím, žádné sexuální homopolohy s Jaklem Štěpán Mareš nenakreslil, i když by jich jistě vymyslel víc než 69!

Klasický případ klausofilní demagogie předvedl pan Tomáš Haas, který je bývalým Klausovým poradcem. Na Facebooku zveřejnil status, ve kterém mimo jiné píše: Prezident byl obviňován, že za sebe nechává mluvit Ladislava Jakla a sám mlčí. Špatně. Pak prezident promluvil. Zase špatně. Pan Haas to vůbec nechápe! K vysoce kontroverznímu kroku prezidenta se nejdřív diletantsky vyjadřuje hradní tajemník (ano, to je špatně) a když se prezident konečně rozhodne vyjádřit osobně, předvede psychoinfantilní paranoidní emoční výlev, bez jakéhokoli relevantního vyjádření „k věci“, které se od něj očekávalo. Ano, to je také špatně! Pan Haas dále uvedl: Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma se odvolali a jejich případy jsou před soudem. Hrozí jim dvanáctiletý trest. Amnestie se na ně nevztahuje.“ A já jsem si o pár hodin později přečetl ve zprávách, že kauza končí a ti tři mohou běžet. Skvělé, pane Haasi, u kolika dalších kauz jste se ještě mýlil? Soudce Berka je totiž také v pohodě..!

Jsem přesvědčen o tom, že za prezidentskou amnestií je zlá vůle a mstivost Václava Klause. K tomuto přesvědčení jsem došel sám a mám na něj právo! Jak se odvažujete mi ho brát?!

Autor: Jan Borovička | pátek 11.1.2013 15:55 | karma článku: 39,05 | přečteno: 2257x
  • Další články autora

Jan Borovička

Epigram "Vladimír a Livia"

13.8.2013 v 10:36 | Karma: 30,92

Jan Borovička

Kdo může za povodně?!

11.6.2013 v 8:08 | Karma: 42,92

Jan Borovička

Klausova opice zase perlí

10.6.2013 v 8:08 | Karma: 33,66

Jan Borovička

Pozor! Prší kamení!

16.4.2013 v 8:08 | Karma: 30,84

Jan Borovička

Prolhaná škodná v Brně

8.4.2013 v 8:08 | Karma: 36,28

Jan Borovička

"Logika" kardinála Duky

4.4.2013 v 8:08 | Karma: 38,21

Jan Borovička

Prezident lhal hned první den

11.3.2013 v 8:08 | Karma: 33,49

Jan Borovička

Vrtěti Bohdalkou

16.1.2013 v 8:08 | Karma: 27,76

Jan Borovička

Tulák po hvězdách

24.12.2012 v 7:07 | Karma: 22,69

Jan Borovička

Proč bůh neochránil děti?

17.12.2012 v 8:08 | Karma: 26,89

Jan Borovička

České dráhy hrají tenis?!

21.11.2012 v 9:09 | Karma: 33,66

Jan Borovička

V lesích číhá smrt

16.11.2012 v 10:10 | Karma: 41,61

Jan Borovička

Václav Klaus se opět mýlí

13.10.2012 v 18:30 | Karma: 28,85
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.