Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

krkavec

8. 1. 2008 14:12
Zdravotní účinky hluku a nepochopitelný diletantismus Klause

Prezident Václav Klaus své ideologické důvody k vetování návrhu zákona o hluku, který měl převést evropskou směrnici do české legislativy, sdělil veřejností v Lidových novinách dne 16. února 2005, a to v komentáři nazvaném "EU chce plánovat náš hluk"

http://www.blisty.cz/2006/1/12/art26517.html

0 0
možnosti

Martin B.

8. 1. 2008 12:46
Ani vědec, ani pavědec, jen politik

Obhájci Václava Klause namítají proti tomuto textu, že VK není vědec, nýbrž politik. Dejme tomu, že to tak je. Co z toho pro posuzování Klausových děl plyne?  Zatímco cílem vědy je poznání pravdy, cílem politiky je uchopení a držení moci. Takto je třeba chápat i Klausovy "odborné" texty, jejich cíl není porozumět tématu, ale politicky účelově ho použít. To je celý obsah Kausových výhrad proti ekologistům, občanské společnosti atd. Všechna tato hnutí se snaží společenskou moc decentralizovat a depolitizovat (ve stranickém smyslu slova), Klaus trvá na klasickém schématu: svobodná tržní ekonomika (s minimem regulací) a stranický mocenský systém.

0 0
možnosti

Richard

8. 1. 2008 13:02
Re: Ani vědec, ani pavědec, jen politik

Občanské iniciativy se snaží moc decentralizovat ... Demokracie není určitě nejlepší systém, ale zatím nikdo lepší nevymyslel. Jsem pro svobodnou tržní ekonimiku bez regulací a přerozdělování, kdy se k (moci)financím dostávají nejrůznější zájmové skupiny, které nedostaly mandát rozhodovat o budoucnosti lidstva, ať už mají jakýkoli ušlechtilý cíl ... jednou to mohou být ekologové s pocitem, že svět, pokud nezasáhnou uhyne, podruhé to mohou být třeba komunisté, kteří chtějí spravedlivou pro všechny stejnou životní úroveň a tak bych mohl pokračovat ... VK se nestaví do role vědce, stejně jako AG, ale snaží se ukázat, že není jen jedna pravda a je třeba o daném problému diskutovat a netvrdit, že takhle to je protože ...

0 0
možnosti

jára

8. 1. 2008 12:32
Vážení, mnoho povyku pro nic.

Všichni, kteří se zajímají vztahem člověka a přírody vědí, že to je právě člověk, který přírodě nejvíc škodí. A že to je právě člověk který na to nejvíce doplatí. V tomto směru by se měli spojit všichni. Tedy i Ti, kteří si myslí, že jsou pravičáky, nebo levičáky.

0 0
možnosti
JK

kubas_carreras

8. 1. 2008 12:41
Re: Vážení, mnoho povyku pro nic.

Příroda člověka přežije, toho bych se nebál. Nauka o vývoji druhů o tom říká svoje, člověk je nedělitelnou součástí přírody a evoluci s jejími pastmi neoblafne.

Pokud jde o spojení lidí za účelem redukce škod, co dělá náš druh na ŽP, ano, pěkná myšlenka, ale řešení bude asi hodně komplikované. Zkusil byste něco navrhnout? Čím začít?

0 0
možnosti

Leon

8. 1. 2008 11:35
Ekoterorista, levičák, feťák...

Pane kolego, z toho jak vás v diskusi někteří nazvali si nic nedělejte. Z článku je zřejmé že jste se snažil být pokud možno v hodnocení objektivní. Pro zaryté a mnohdy zalepené fanoušky prezidenta Klause jím budete už proto, že váš obor je PŘÍRODOvědný. Anonymita internetu bohužel "zaneprázdněným" diskusním přispěvatelům neustále umožňuje vyjadřovat se tak jak by jim otevřeně společnost neumožnila, tedy často rasisticky, útočně, arogantně a pod.

K knize Václava Klause lze přidat ještě jednu poznámku, autor jako ekonom dobře ví, že antireklama je také reklama. V případě tak závažného tématu jakým je globální změna klimatu může autoru dodat i tolik chybějící světovost, byť nebude vědecky podložena. Otázkou je zda to není zbytečně velká daň za hru se životy milionů lidí a stavu klimatu v mnoha následujících letech...

0 0
možnosti

cekon

8. 1. 2008 11:51
Re: Ekoterorista, levičák, feťák...

Osobně si myslím, že Václav Klaus si připravuje půdu na svůj politický důchod. Nakonec z toho bude nadace, kde budou štědře přispívat energetické koncerny, automobilová lobby atd. Tedy všichni ti, kteří by museli platit. Vemte si ČEZ. Prunéřovská elektrárna vyprodukuje  8,9 miliónu tun CO2 (!) ročně a samozřejmě její technologická renovace je otázka mnoha miliard... Takže se řekne, že zeleným aktivistům jde ze všeho nejvíce omezovat lidskou svobodu, tedy svobodu zasvinit co se dá a ušetřené penízky se budou stěhovat tam kam mají. Třeba "na  synáčkovu školu"...

0 0
možnosti

Batys

8. 1. 2008 11:09
pro kubase

podepisuji zatím vše, cojste zde zatím napsal, tak s klidem jdu na oběd. Díky!R^

0 0
možnosti

Batys

8. 1. 2008 11:04
A co pan Bursík?

Pane Borovičko a co podle Vás je pan Bursík ve vztahu k přírodě a energetice? Znalec nebo trouba? Děkuji za odpověď.

0 0
možnosti

Jan Borovička

8. 1. 2008 11:48
Re: A co pan Bursík?

To je zajímavá otázka! Víte, ale já v "zelených" obecně nemám vůbec jasno! Sám podporuji např. jadernou energetiku a podpora jádra je, řekl bych, vlastní většině lidí, se kterými jsem v rámci studia geochemie (geologie) přišel do styku. Strana zelených je politická strana, a tak je z řady jejich stanovisek cítit ideologie - a je otázkou, jestli je vždycky zelená v tom smyslu, jak bych si ji představoval. Berte to s nadsázkou, ale mě by se jako politická strana možná líbil hybrid mezi zelenými a ODS :-), to zní šíleně, co? K panu Bursíkovi - na rozdíl od Klause píše málo článků, je málo slyšet a knihy snad nepíše vůbec? V obecných otázkách ohledně "ochrany přírody" bych si s ním nepochybně rozuměl víc než s Klausem. O V. Klausovi a jeho vztahu k ochraně ŽP budu ještě psát podrobněji a zkusím si s tím dát práci, tak aby to bylo zajímavé i pro nejmodřejší čtenáře. Tak uvidíme, co to vyvolá...

0 0
možnosti
JK

kubas_carreras

8. 1. 2008 10:59
.

Honzo, začínal bys s takovým článkem, kdybys věděl, jako to zvedne vlnu nenávisti? Taky si myslíš, že Klaus rozkradl, rozvrátil a zradil naši Zem?

Není to pravda, byl to jistý závozník Petr Říha z Prahy-Nuslí, ten to všechno udělal. Jak dlouho to budeme přehlížet? Jdeme mu dát PŘES DRŽKU.

0 0
možnosti

Jan Borovička

8. 1. 2008 11:57
Re: .

Mě ta diskuse dost zaskočila. O lecčems to svědčí...

Ke Klausově roli bych se nerad vyjadřoval. Já patřím k lidem, kteří jsou zklamáni z polistopadového vývoje (ale ne 100%) - jak z Havla, tak z Klause. Já požadoval potrestání komunistických zločinců i za cenu právní retroaktivity. Požadoval jsem vyloučení agentů STB a vrcholných komunistů z restitucí, privatizace, podnikání i politiky. To nikdo neudělal, nechápu proč. Zemi rozkladli bolševici, kteří měli nejlepší výchozí pozici po roce 1989. Jak říká Petr Cibulka: oni byli v mercedesech a my na koloběžkách a mohli jsme s nimi svobodně soutěžit. Chybou polistopadových vlád bylo, že jim k tomu daly možnost. Ukázalo se, jak se vyplácí slušnost. Důchody politických vězňů jsou nižší než gaunerů Jakešů a spol. Kdo to tak chtěl?

0 0
možnosti

Fidel Kuba

8. 1. 2008 10:27
být považován za vědce

Nemám pocit, že Klaus sám sebe považuje či označuje za vědce. Titul "pan profesor" není nic víc než součást politické image. Za skutečného vědce Klause považují hlavně lidé, kteří by rádi věřili něčemu optimistickému, co jim říká vážená autorita. Předpokládám, že Klaus je natolik inteligentní, aby mu bylo jasné, že  vědcem není. Z hlediska politických preferencí je samozřejmě výhodné být za vědce považován, protože prostému lidu slovo vědec asociuje právo na  absolutní pravdu. Klause stejně jako al Gora vnímám jako politiky, kteří politicky polemizují o politických "zelených tématech", a veřejnost při poslechu těch rádobyodborných mediálních frází má dojem, že sleduje rozpravu vědeckého kolokvia nebo centrální mozky lidstva. A dotyční politici jim to vyvracet nebudou.

0 0
možnosti

cekon

8. 1. 2008 10:12
100 000 000 Kč od ředitele ČEZu

Klausovi juniorovi "na školu".Pan prezident by si mohl  rozhodně vybrat lepší vědecky zkoumatelné téma: KORUPCI. Určitě by zde dosáhl velkých, objevných úspěchů.

0 0
možnosti

Glumik

8. 1. 2008 9:01
Dokonalissimus Genialissimus Arogantissimus Václav Klaus

je ostudou této země.

Stydím se za prezidenta ČR

PS. PseudoprofessorismusRv

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.