Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

miraklh

22. 9. 2008 13:53
neobjektivní vyklad 2.

Argumentace, ze za jejich vymizenim stoji jine faktory neobstoji, malym endemickym a fragmentovanym populacim daly smrtici ranu prave nekriticke sbery hladovych posedlych konickaru - a nebyli to naivni laici/smelinari, jako nejsou ti, co si takove zbozi kupuji.Prijde mi, ze v Cechach se nejak toleruje, ze to, co nema primeho nebo viditelneho vlastnika se muze brat, a brat ve velkem dokud to jde. Ja nevim (a indove ci novozelandane natoz nemohli vedet) zda Svacha a Kucera stejne jako kdysi Cihalik a Smitak (orchideje na NZ) delali vedu, pouze vedu? nebo se dodatecne vedou ohaneli. (soudim minimalne v tom starsim pripade, ze vsechno koser nebylo). Vim ale jiste, ze nemeli povoleni - overeni a korigovani sve cinnosti, byt je spojena s byrokracii a myslim, ze cena ohrozenych organismů je vetsi, nez cas papirovani tech, kteri je chteji sbirat a meli by byt jasne oddeleni od tech, kteri s nimi jen kseftuji. Proto jednani indu i novozelendanu chapu a z vyse uvedenych hledisek schvaluji.

0 0
možnosti
MH

miraklh

22. 9. 2008 13:52
neobjektivni vyklad

Myslim ze autor se myli, mnohe opomiji a hlavne jeho generalizace jsou uplne spatne.Vedecke idealy jsou uslechtile a nelze jim branit ale lidske pudy jako SBERATELSKA POSEDLOST ci vetsi ci mensi profit (treba jen hrazeni nakladu na cestu) jsou silnejsi. Zazil jsem kdysi v reckych horach expedici s amaterskym entomologem, skutecnym odbornikem, autorem ved.clanků. Nikdy nezapomenu na jeho nadseni, kdyz jsme dohledali populaci jiste subspecie jasonu cervenookych ani pak na jeho pamatna slova a pohled "koukejte tady vsude litaji petistovky"; nachytal si jich tam nekolik desitek.Jiste, tento pan onu populaci neohrozil a bez nej bychom o mnohych subspeciich ani lokalitach nevedeli, ale ma na to pravo? Delal vedu, jen vedu? Povoleni ani zadny omezeni vc. vlastniho moralniho nemel. Vime jak dopadli jasoni v Cechach a vime jak vypada rada jinych ohrozenych druhu rostlin a zivoc.- strevicniky, kaktusy, plazy aj. (pokrac.dale)

0 0
možnosti
PK

Lanta2004

22. 9. 2008 13:29
Představujete si to jak Hurvínek válku

Jakožto vědec máte především znát mezinárodní předpisy a zákony zemí kam cestujete a bez debat je dodržovat.Nelze si liboolně vozit odkudkoli cokoli vás napadne.Kdyby se takhle choval každý s odůvodněním,že to nutně potřebuje,pak by jitě brzy došlo k naprosté destrukci přírody.Když máte neodkladné nutkání cokoli skoumat,pak si vyřidte veškerá povolení a jednejte v souladu se zákony té které země.Pokud vám nikdo nepovolí dotyčné předměty bádání dovést přes hranice(což se stává celkem často),pak bádejte a skoumejte v dané zemi(pokud je to tam povoleno).Pokud na toto bádání v cizině nemáte dostatek prostředků,sežente si sponzora.Pokud žádného nenajdete,pak máte smůlu.V tom případě se věnujte něčemu jinému.Svět totiž není anarchie kde si může dělat každý co se mu zamane;-)

0 0
možnosti
PK

Lanta2004

22. 9. 2008 13:32
Re: Představujete si to jak Hurvínek válku

oprava,omlouvám se " zkoumání,nikoli skoumání"

0 0
možnosti
O

owner26

22. 9. 2008 13:25
Hm.

Japonci vybíjejí velryby k vědeckým účelům. Mengele byl vědec, atd. atd. Proč by měl být vědec něco víc, než jeho soused?

0 0
možnosti
E

EWCZ+

22. 9. 2008 14:24
Re: Hm.

Mengele vedec, jo? Podle toho, co jsem cetla o jeho pokusech, tak to byl naprostej amater a taky z tech pokusu nikdy nic uzitecneho nevzeslo.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

22. 9. 2008 13:10
Pane autore, Vy srovnáváte jablka a hrušky

Mícháte do sebe více věcí, než je zdrávo. V Indii nefunguje tzv. kontinentální právo, ale díky poddaným anglických královen právo anglosaské (bo-li založené na precedentech). Další je sankce daná příslušným zákonem. Na Vaše prohřešky se vztahuje pokuta (a v případě přistižení ad 1/ byste ji nejspíše i dostal), na sbírání brouků v Indii kriminál (soudím, že pro takto vysoké tresty indičtí zákonodárci mají pádné vysvětlení, zákony nevznikají ani v té Indii ad hoc).

Držte se prosím svých hub a přírodních věd, do právničiny se moc nepouštějte. Vám nejde ani de lege lata (o právu platném), tak de lege ferenda (o právu budoucím) ani moc nepřemýšlejte.

0 0
možnosti
EK

Eles

22. 9. 2008 13:32
Re: Pane autore, Vy srovnáváte jablka a hrušky

Zastávám se autora. Jeho myšlenka je totiž uplně jinde, než jak jste ji vytrhl z kontextu Vy. Tento příspěvek jistě nebyl primárně myšlen jako právní rozbor, ale jako zamyšlení nad racionalitou. Závěr Vaší odpovědi je pak vysloveně trapný...

0 0
možnosti
Y

yck

22. 9. 2008 13:02
S článkem souhlasím.

Abych pravdu řekl, po zprávách v tisku o problému našich entomologů jsem se na jejich stranu příliš nepřikláněl, měli by dodržovat zákony hostitelské země. Ale věda je přeci pro ostatní velmi užitečná a nelze si dnešní svět bez vědy představit. Jak tedy dělat vědu a neporušit zákony? Toť opravdu otázka...

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

22. 9. 2008 13:17
Re: S článkem souhlasím.

Aha, takže pro Vyšší zájem je dovoleno porušovat zákon? Fajn, já prohlásím za vyšší zájem smrt Franty Vomáčky a jeho rodiny (viz Endlösung Himmlerových poskoků) a budu je tedy moci vybít?

Lidi si pletou demokracii a anarchií, bohužel.Rv

0 0
možnosti
LF

Libor76

22. 9. 2008 12:09
Trhání hub

Chápu dobře, že když chráněnou rostlinu (houbu) utrhne věděc, je to OK a vlastně tím ničemu neublíží, ale kdybych si z ní udělal já doma smaženici, tak to je špatně? (odhlédněme od toho, že bych to možná nerozdýchal).

Člověče, pokud jsou zákony špatné, lobbujte pro jejich změnu, ale tohle svévolné překračování se mně moc nelíbí.

0 0
možnosti
PK

dolch

22. 9. 2008 12:15
Re: Trhání hub

Já myslím, že když si ji utrhnete vy, tak je to taky v pořádku, protože ani v nejmenším nebudete tušit, že je nějak chráněná.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

22. 9. 2008 11:12
No, nevím

Tedy pokud by k (ne)respektování  zákonů mělo více lidí přístup jako vy, tak by se to zákonitě muselo změnit v anarchii. Já sice chápu, že je asi složité sehnat určitá povolení, ale říct si, že ten zákon vymysleli blbci a tudíž ho nebudu respektova, no to je tedy slovo do pranice. Ono je třeba i pracné a zdlouhavé zařídit všechny formality při získávání stav. povolení na dům nebo na nějakou provozovnu, ale přesto si ti lidé (snad) nestavějí baráky bez tohoto povolení. Já netvrdím, že není v zákonech mnoho zbytečností a nesmyslů, ale potom je potřeba např. přes svého poslance tlačit na to, aby byl zákon změněn. To, že ho prosstě někdo dodržovat nebude a jiný ano, není žádné řešení. :-/

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

22. 9. 2008 11:44
Re: No, nevím

V tom máte jistě kus pravdy...

0 0
možnosti
M

milanalois

22. 9. 2008 10:49
Když hlupáci tvoří zákony.

corruptissima re publica plurimae leges

0 0
možnosti
PK

dolch

22. 9. 2008 10:31
Dobrý článek

Zatím běžného spravedlivého joudu rozlítí, když mu někdo v lese krade brouky. Ale počkejte, až vám začnou spílat, že kradete houby. Zatím se to ještě toleruje, protože houby krade 80% populace. Ale to se pod tlakem pseudohumanistů a greenpissáků (misspelling je záměrný) jednou taky změní :-)

0 0
možnosti
VM

Si0

22. 9. 2008 12:11
Re: Dobrý článek

Jenže on nevzal houbu,ale jen její plodnici. Jakoby Vás někdo nařkl, že kradete jabloň, když si utrhnete jen jabko.

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.