Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

pavel.61.

8. 3. 2011 14:26
co vlastně napadáte?

Že se z lesa odváží veškerá biomasa? No to je přeci lék zelených (biopaliva 2. generace) na boj s CO2 - (!) prý nás to otepluje.  Mě by spíš zajímalo, jak se Vy díváte na problém z odborného hlediska. Jako naprostý diletant si myslím, že preferovat kůrovce před ostatním živým v kultrurním lese je hloupost. A k "pralesu" se mělo přejít dlouhodobě postupnými zásahy. Něco na způsob http://www.novyprales.cz/ .

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

8. 3. 2011 14:32
Re: co vlastně napadáte?

Mě především irituje, když někdo mluví o nějakých zelených, nevím, co nebo kdo to je. Napadám nového pana ředitele, jehož prvotní starostí je měnit loga kvůli suchému stromu!!

0 0
možnosti
AJ

astrudina

8. 3. 2011 14:16
Srovnáváte nesrovnatelné

Yellowstone není Šumava - kde byl staletí průmysl (sklárny, pily), kde žili lidi i v hlubokých lesích, kde se les staletí těžil a zase vysazoval - načpak je tu Schwarzenberský kanál? - prostě nelze srovnávat divočinu a kulturní les. Vy si chcete na divočinu hrát, ale kdo tu vaši hru zaplatí?;-O

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

8. 3. 2011 14:32
Re: Srovnáváte nesrovnatelné

?

0 0
možnosti
1

12mmmm12

8. 3. 2011 14:06
To je ten expert, co podepsal

arbitrážní doložku s Diag ;-D je jen otázkou času kdy dá Šumavu do frcu ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

8. 3. 2011 14:02
Nezáviď

Další expert na všechno dostal trafiku. Nic víc, nic míň.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

8. 3. 2011 14:08
Re: Nezáviď

;-D

0 0
možnosti
MP

MirosPikos

8. 3. 2011 13:47
nezklamal, bohužel

Honzo, zase si nezklamal a absolutně mimo téma si nezapomněl zmínit toho nenáviděného Klause.

Zkus někdy napsat nějakou studii, jak bys celou problematickou a nejednoznačnou situaci na Šumavě řešil. Tyhle ty tlachání lidí, sice lidí z oboru, tu vaší pseudovědu akorát diskreditují.

Také se mi libí staré stromy, které ukazují, že si něco zažily a dokonce se mohou stát útočištěm pro živočichy. Celkově vzato mám rád přírodu ale respektuji to, že člověk je také součástí přírody. Proto stále nemohu překousnout problematiku FVE. Mohl bys o tom také napsat nějaký kritický článek? Jedná se přeci ve srovnání s JTE o neefektivní zdroj elektrické energie navíc hrubě neekologický (výroba FV článků, způsob budování FV polí, zamořování přírody pesticidy a mohl bych pokračovat...je jen velmi málo pozitivního na tomto fašistickým počinu). Když tak nemáš rád komunisty (ač s nimi nevědomě v ledasčem souhlasíš), mohl by ses věnovat skutečným problémům.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

8. 3. 2011 14:08
Re: nezklamal, bohužel

No jo, když on s tím ten Klaus tak úzce souvisí - on to byl, kdy se radoval ze jmenování Stráského, on to je, kdo pořád kecá o Šumavě - asi tam chce postavit daču Putinovi. Mimochodem, když za komunistů hynuly lesy v Krušných horách a Jizerkách, kde protestoval ten Vámi velebený "pan profesor"? Nikde, zbaběle mlčel!!

Nechápu, o jaké pseudovědě mluvíte...

Fotovoltaika - o tom se tady psalo už mockrát a já k tomu nemám co dodat. Jsem zastáncem jaderné energie a FVE mi leze krkem možná víc než Vám.

A s čím nevědomě souhlasím s komunisty? To by mě opravdu zajímalo! Mě aspoň nezvolili prezidentem - na rozdíl od Havla a od Klause...

0 0
možnosti
SP

Skeptik Pavel

8. 3. 2011 13:44
Kolega geochemik

by tady demagogům možná vysvětlil, že se za posledních 80 let snížila i tzv. pufrační schopnost půd, naše uhelné elektrárny se tak hezky  minulosti podepsaly nejen na  likvidaci lesů v Krušných horách (dnes tam vyrůstá sice hezký  ale nepůvodní ale celkově  odolnější smrk pichlavý) ale přispěly k dalšímu nárůstu kyselosti půd. Takže to, co tady jakžtakž  fungovalo z lesnictví za Rakouska-Uherska a První republiky, dnes už neplatí.

0 0
možnosti
JB

Jan Borovička

8. 3. 2011 14:10
Re: Kolega geochemik

Přinejmenším v silně acidifikovaných ekosysteméch v severních Čechách je to opravdu problém... R^

0 0
možnosti
TM

TommyCZ83

8. 3. 2011 13:39
Pokácet

No jo, pan Stráský už je taky takový seschlý, kdo se má na něj dívat.

0 0
možnosti
SP

Skeptik Pavel

8. 3. 2011 13:29
česká společnost

jako celek tradičně myslí v černobílých ideologických vzorcích. Třebas v německu tam, uvažují víc strukturovaně, seriozně, umí diskutovat a na věc jsou schopni nahlížet z více rovin  -  z vlastní zkušenosti při pobytu v Německu.

0 0
možnosti
JM

praptak

8. 3. 2011 13:34
Re: česká společnost

R^

0 0
možnosti
D

dampfer

8. 3. 2011 13:28
Samozřejmě

že komunisté včetně filiálek Zelených a krvavých anarchistů se automaticky stavějí proti všemu, co sdělí uměle stvořený protivník. Z lesů je nutné vyhnat drvoštěpy a veškeré turisty, obě party ničí, znečišťují, podpalují a znamenají zmar a zkázu.

0 0
možnosti
SP

Skeptik Pavel

8. 3. 2011 13:24
Od zdi ke zdi

tak to u nás v českých zemích chodí. Pravdou je že přirozená obnova lesa je běh na dlouhou trať a z perspektivy délky lidkého života jaksi je pochopitelné, že se lidé nechtějí dívat na lány uschlých smrčin. Jenže tam dole při patách stromů již raší les nový  a za několik generací vystřídá tu původní oušku. Jenže lid turistický a rekreační nechce čekat. Mimochodem, taková přirozená obnova typického středoevropśkého dubového  lesa trvá i víc jak 200 let. Rozpad lesa je součástí jeho přirozené obnovy . Na problém z lidské perspektivy takhle prostě nelze pohlížet. Buď máme národní park Šumava, kde se v určitých částech právě proto, že je to je národní park, kde se jednoznačně preferují jako celospolečesnký zájem ochrana přírodníchhodnot a procesů, ponechá prostor k přirozené obnově lesa a nebo se prosadí politické rozhodnutí aplikovat tam konvenční lesnické metody a komerční přístupy. Pak  ale smysluplnost národního parku padá.

0 0
možnosti
JM

praptak

8. 3. 2011 13:33
Re: Od zdi ke zdi

Občas si říkám, že u nás jsou národní parky jen na papíře. Navíc lidé často nechápou, že přirozená obnova lesa je běh na dlouhou trať.

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.