Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Antonin, topič

5. 10. 2012 13:55
Že

by už bylo zřejmé, co doopravdy láká toho pána do Bohnic?

0 0
možnosti

no-X

2. 8. 2012 20:03
zvláštní přístup

Není mi zcela jasné, co autora tak pobouřilo a co se snaží dokázat tímhle článkem. Nedohub prokazatelně produkuje toxické látky, které (jak sám odkázal) jsou silně cytotoxické. Velké množství cytotoxinů má zároveň karcinogenní účinky a rozhodně by - byť jen s podezřením - neměly být konzumované. Nedohub dále produkuje řadu různých hydrolyzujících enzymů, které nebyly zcela prozkoumané, takže je tu další rizikový faktor. Pan Baier se možná vyjádřil poněkud expresivně a bylo by korektnější, kdyby namísto "karcinogenní" řekl "podezřelý z karcinogenity", ale i podle smějící se redaktory bylo poznat, že v tom je dávka nadsázky. Co je napsáno ve článku, bude pro řadu lidí znít stejně, jako jim říct: "Baierovi hrabe, ty plesnivé houby jsou samozřejmě nezávadné, jezte je dál, je to super na pleť…" :-/

0 0
možnosti

Jan Borovička

17. 8. 2012 10:26
Re: zvláštní přístup

Prosím pěkně, "plísní", které produkují toxické látky, je všude plno - to byste nemohl jíst ani chleba a prakticky by jste nemohl kvůli X dalším látkám ani dýchat. Já pana Baiera znám - a starým lidem se občas stává, že se utrhnou z řetězu. V receptáři také tvrdil, že lidi, co mají fousy, jsou špinaví a mají z toho zdravotní problémy (snad taky rakovinu, už nevím). Takže pokud někdo tvrdí, že na každé "babce" je přítomen nedohub, i když není vidět, a proto že je ta houba rakovinotvorná, tak je to prostě blázen, to je celé. Důkazy samozřejmě nemá, pan Baier v životě nepublikoval jedinou odbornou studii. :-P

0 0
možnosti

Theodor.TG

2. 8. 2012 9:16
Co bylo ještě opomenuto ... !

Body 1 a 2 jsou v pořádku, ale pokud by chtěl autor blogu ve svém tažení proti údajně "zavádějícím, ničím nepodloženým a občas dokonce lživým tvrzením" být důsledný a svůj odsudek A-D myslí vážně, pak by musel dokazovat zejména to, že (E) ČMS se nesnaží zatajováním informací snížit stav populace a (F) ČMS neprovádí selekci populace na základě toho, jaký je kdo prevít. Vždyť především a právě toto a nikoli jen pouhé výroky ohledně jedovatosti babek bylo obsahem rozhovoru. Pochopitelně tak nečiní; kdokoli by se do toho pustil, ukázal by totiž, jaký je trouba. Myslím, že každý, kdo není natvrdlý nebo si netvoří mínění výlučně na základě Blesku či Aha!, musel rozpoznat, že pan Jiří Baier (pravda, poněkud drsně) vtipkoval. Jediné, co bych mu vytknul, by bylo to, že tak setřel rozdíl mezi žertem a skutečností, a znejistil tím posluchače i při výkladu o hlívě a léku proti rakovině. Tam legrace končí, neboť to mohou poslouchat i nemocní, kteří hledají pomoc, a nevědí pak, čeho se mají chytit.

0 0
možnosti

Theodor.TG

2. 8. 2012 9:21
0 0
možnosti

chudacek.blog.idnes.cz

14. 7. 2012 21:44
pěkný a užitečný článek

0 0
možnosti

pavel.61.

14. 7. 2012 14:48
hezký článek

já poznám z hub jen tu babku ( a ještě díky Vám) ale líbí se mi Vaše rozhořčení nad diletantismem. Přesně tak se rozhořčuji já nad diletantismem "ekologických" odborníků, hlavně teda "ekologických energetiků". Proč kriticky neposoudíte např "lesnickou" vědu kolegy zvěrolékaře Bláhy z Hnutí tuha a bezmyšlenkovitě obhajujete jeho pomatení (pralesotvorná funkce kůrovce)? Navíc k přírodě máte mnohem blíž než já a tedy bych řekl  "čestnou povinnost vědce" chránit přírodu před "pavědou".

0 0
možnosti

-robi-

9. 7. 2012 21:54
ad žaloba

Honzo, nejsnazší by bylo, kdyby jej zažalovaly pro pomluvu obě společnosti společně, podělily se o náklady apod. Pak by nebylo možné se vymlouvat, viz Tvoje poznámka pod čarou, že se jednalo o tu druhou.

1 1
možnosti

bodlinka

4. 7. 2012 13:58
Uvedenou informaci

jsem si v hlavě uložila do stejné kolonky, jako je "riziko nakažení echinokokem konzumací neomytých lesních plodů". Prostě čím víc lidí tomu bude věřit, tím víc borůvek a hub zůstane v lese, abych si je mohla sesbírat já.

BTW babky moc nemusím, snad jen mladé plodnice do polévky. Ale pravák je pravák.

0 0
možnosti

pan_HU

3. 7. 2012 15:15
Copak sbírat babky ....

proč by ne ...

Ale mohli by sebrat konečně už takovýho jednoho dědka ;-D

0 0
možnosti

bofums

2. 7. 2012 15:20
Není houba jako houba!

Kdysi dávní jsme sbírali je hřiby / včetně t.zv. panských/, křemenáče a kozáky. Liškou, která se dala

jíst " dvakrát", jsme pohrdali- a přece: co je lepší než liška v nakyslém nálevu ? Jeden  známý sbíral

čechratky podvinuté, které v  té době byly  jedlé a dnes jsou považovány za velmi nebezpečné!  Inu-

nejen v   politice, ale i  v  mykologii se názory mění! A babky ? Byly doby, kdy se jim člověk vyhýbal-

ale čím je starší, tím by i " babkám " přišel na chuť- jen kdyby byly  a nebyly příliš " suché";-D;-D;-D

0 0
možnosti

Dluhousek Padák

2. 7. 2012 12:44
Diky za clanek

ne ze bych cetl ty zvasty baiera, ale mam rad veci dobre podane :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7780x
Jsem biogeochemik a mykolog, pracuji v Ústavu jaderné fyziky a v Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Zabývám se environmentální biogeochemií kovů, rolí hub v geochemických cyklech prvků (geomykologie) a taxonomií a ekologií velkých hub. Jsem agnostik a antiklerikalista. Politická orientace: pravý střed. Mám rád přírodu, punkovou hudbu, víno, ženy a zpěv. Nemám rád kremlofilní báby, fundamentalisty a psychopaty všeho druhu, zejména náboženské a politické zprava i zleva.